Cukrovinky ako darček

Rakvičková torta
13.12.2023
Sviatočná ryba s omáčkou aioli a ako pasterizovať vajcia
20.12.2023

Jedlé darčeky patria k veľmi obľúbeným. Dávame si ich navzájom s tými, ktorých máme radi.

Je to pekná zvyklosť. Darovať môžete všeličo zo svojej špajze, ale tentoraz mám na mysli pečenie cukroviniek. Je toho toľko, čo môžete vyrobiť! Len treba vedieť, čo má obdarovaný najradšej. Či hľuzovkové guličky, plnené orechy, alebo maličké nadýchané pusinky S tým si už určite poradíte.

Svoju nádielku však budete potrebovať nejako pekne zabaliť. Cukrovinky sa nebalia práve jednoducho, väčšinou je na to potrebná pevná krabička. Lenže ak potrebujete viac ako jednu, ich výroba je celkom pracná. Snažila som sa vymyslieť krabičku, ktorá bude hotová v okamihu. Po troch prototypoch som šablónu narysovala tak, že každú ďalšiu krabičku som už strihala skoro poslepiačky. Krabička je pevná, hoci ju pohromade držia len štyri lepené spoje. Výsledok dopadol veľmi uspokojivo, takže vám ponúkam absolútne jednoduchý návod.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Najlepšie vyzerá krabička z obojstranne potlačeného kartónu, ale pracovať môžete samozrejme s jednostranným. Vnútri zostane čistá plocha a to je aj fajn. Pripravte si:

  • hrubší obojstranne potlačený kartón veľkosti A4
  • ceruzku, nožnice
  • lepidlo Tenyl
  • kancelársky dierovač
  • kovové pravítko alebo cukrársku stierku
  • úzke stužky
  • papierovú šablónu

Do krabičky z kartónu veľkého A4 (je veľká 10 × 12 × 5 cm) sa zmestí akurát tak správna porcia cukroviniek na ochutnanie. Dno tvorí základňa veľká 10×5 cm, takže ak by ste potrebovali krabičku hlbšiu, pridajte. Užšie dieliky kríža tvoria boky, dlhšie dieliky tvoria prednú a zadnú stranu. Môžete ju nechať obdĺžnikovú, ale mne sa páčilo vrchnú časť zmenšiť na každej strane o 1 cm, takže sa krabička trochu zužuje. Dalo jej to pekný tvar. Šablónu na škatuľku nájdete na konci článku. Položte ju na kartón a vystrihnite. Potom si ceruzkou narysujte dno a na oboch bokoch klopy na zlepenie. Podľa čiar budete krabičku ohýbať.

VYTVORTE OSTRÉ HRANY

Teraz treba šablónu naohýbať podľa čiar vyznačených ceruzkou. Robím to tak, že hranu prehnem cez kovové pravítko, potom ju ohnem a pomocou pravítka alebo cukrárskej stierky ju z lícovej strany prejdem, aby bola ostro zlomená. Krabička potom drží, ako potrebujem. Vľavo už vidíte vznikajúci tvar krabičky.

STAČÍ TROCHA LEPIDLA

Pomocou dierovača vytvorte otvory na oboch horných stranách krabičky. Potom natrite lepidlom klopy určené na zlepenie bočných častí, nechajte ho pár sekúnd zaschnúť a plochy pevne spojte. Tenyl drží perfektne, krabička je v okamihu hotová. Druhý deň ju naplňte cukrovinkami, vyseknutými otvormi prevlečte stuhu a krabičku uzavrite na mašličku.

VYTVORENIE ŠABLÓNY

  • Postačí, keď si ju vystrihnete z kancelárskeho papiera A4. Na stred narysujte dno veľké 5 × 10 cm spoločne s bokmi krabičky veľkými 5 × 5,5 cm (smerujú hore a dole).
  • Do kríža si narysujte dve čiary, ktoré vymedzujú výšku krabičky 12 cm. Horné hrany (teraz vľavo a vpravo) zmenšite z 10 na 8 cm tým, že z každej strany uberiete 1 cm. Tým vznikne kónický tvar krabičky.
  • Zostáva vytvoriť 4 klopy na zlepenie krabičky. Tie som už strihala od oka pozdĺž bokov. Sú široké niečo cez 1 cm. Čím ich urobíte širšie, tým krabičku viac spevníte, takže môžete niečo pridať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *