Tri sladkosti z pekárne Clatronic + video

Prikrývka pre upratanú izbu
10.3.2020
Parmezánové krokety a šalát s horčicovou zálievkou
20.3.2020

Pekární na sladké pečivo je na trhu dosť. Ale máloktorá má výmenné formy na rôzne typy cukroviniek. Tento fialový pomocník do domácnosti napečie behom chvíľky šišky, muffiny aj guľôčky na špajli, ktoré chutia deťom.

Mať doma možnosť napiecť si veľmi rýchlo niečo dobré na raňajky, je skvelá vec. Napríklad šišky sa pečú len pár minút, a tak sa u nás pekáreň stáva súčasťou jedálenského stola, kde ju niekto obetavý obsluhuje a ostatní teplé pečivo konzumujú s nevyhnutnou výbavou džemov, kompótov a rýchlych smotanových krémov z jogurtu alebo mascarpone. Stačí vám k tomu len polhodinka príprav. Takže, ideme na to...


Tri sladkosti z pekárne Clatronic + video 2

TESTUJEME PEKÁREŇ CLATRONIC CPM 3529

Elektrická pekáreň je ideálna na výrobu sladkých pochúťok. Prístroj je vybavený 3 sadami vymeniteľných nepriľnavých foriem na pečenie - na malé guličky, šišky a muffiny. Do vybraných formičiek stačí len naliať cesto, pekáreň zatvoriť a podľa zvoleného času sladskosti upiecť. Pekáreň má tepelne izolovanú rukoväť a ochranu proti prehriatiu. Súčasťou balenia je 50 ks tyčiek na výrobu tzv. Cake pops, čiže guličiek na špajli. Príkon: 700 W, rozmery: 21 × 12 × 26,5 cm.

Tri sladkosti z pekárne Clatronic + video 3

CESTO NA DONUTY A MUFFINY

Príprava: 15 minút * Získate: 42 ks šišiek a 25 ks mffinov

Šišky

  • 260 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva, bio
  • 130 g trstinového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 vajcia
  • 250 ml smotany, 12%
  • 3 lyžice slnečnicového oleja
  • 1 lyžice rumu

Muffiny

  • 300 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy
  • 80 g cukru
  • štipka soli
  • 2 vajcia
  • 250 ml mlieka
  • 150 g vychladnutého rozohriateho tuku

1. Sypké prísady premiešajte v miske, urobte jamku, rozklepnite vajcia, pridajte smotanu alebo mlieko, tuk a zvyšok prísad.

2. V prípade šišiek vznikne redšie cesto, ktoré stačí dobre vymiešať metlou, cesto na muffiny je tuhšie, odporúčame ručný mixér. Cesto nechajte odstáť, aby začal pracovať prášok do pečiva a medzitým si pripravte formy do pekárne.

3. Formy zľahka vymastite olejom a krátko nechajte nahriať. Ihneď naplňte základnú formu cestom asi 1 mm pod okraj. Pracujte rýchlo, v horúcej forme cesto okamžite kysne. Mištičky formy musia byť zaplnené, aby sa cesto po uzatvorení pekárne presne vyfúklo do tvaru a malo kontakt s teplom. Chce to cvik, pretože, keď nedoplníte cesto, tvary budú z hornej strany spľasnuté a nedokonalé - keď preplníte, cesto pretečie okolo jednotlivých tvarov a dokonca môže zdvíhať veko! Medzi jednotlivým plnením odporúčame vytiahnuť prístroj zo siete, rozpálenú formu rýchlo naplniť, pekáreň zapnúť a pokračovať.

4. Vydržte formu neotvárať a pečte - šišky 6 minút, muffiny 12 minút. Potom opatrne zdvihnite veko a najlepšie silikónovou stierkou (aby ste nepoškriabali povrch formy) jednotlivé tvary vystrčte von. Nechajte ich vychladnúť na mriežke, neskladajte ich na seba, aby sa nepostláčali, pretože pečivo je nadýchané.

Sladkosti ozdobte podľa svojej chuti polevami, čokoládou, polejte karamelom, natrite domácim džemom a pod. Šišky sú dobré aj len ľahko pocukrované cukrom so zázvorom či škoricou, cesto na muffiny je bez čokolády málo sladké, takže je vhodné dokončiť ho napríklad krémom ako Cupcaky.

V nasledujúcom videu uvidíte ovládanie prístroja a celý priebeh pečenia pri výrobe šišiek. Pri ostatnom pečive je postup rovnaký.

ZRÁTANÉ A PODČIARKNUTÉ

Pekárni jednoznačne nadržiavam, pretože som zvyknutá tento druh pečiva vyrábať na veľa spôsobov. Príjemným prekvapením pre mňa bolo to, že muffiny sa skvele prepiekli. Prístroj sa ľahko ovláda, oceňujem aj to, že je maličký a na stole nezaberie veľa miesta. Výrazná farba je v kuchyni určite bonusom. Pri pečení muffinov, kedy je tepelný výkon najväčší, odporúčam pri otváraní veka použiť utierku alebo chňapku, obsah je naozaj horúci. S priebehom pečenia som bola spokojná, na videu vidíte, ako vždy, absolútne prvotiny.

POZN .: Pre výrobu každej zo sladkostí nájdete recept v návode priloženom k Pekárni (s. 35). Využila som len recept na pečenie muffinov, k šiškám a guličkám (cake pops) som použila svoj vyskúšaný recept, aspoň budete mať viac variantov. V originálnom recepte na muffiny je použitá čokoláda, ale tú som vynechala, pretože som chcela vidieť ako sa upečie svetlé pečivo. Samozrejme možno pripraviť aj pečivo na slano, čo vám čoskoro predvediem, rovnako tak ako zdobenie šišiek s polevami.

Výrobca radí: Pred prvým pečením treba prístroj tzv. zapiecť, postupujte nasledovne - vymastite jednu sadu foriem a upevnite ju do pekárne. Postavte ho na rovné a bezpečné miesto a zapnite naprázdno po dobu 10 minút. Vykurovacie telesá v dne a veku prístroja sa začnú vypaľovať, pričom vydávajú klasický kovový zápach. Dobre vyvetrajte a pekáreň nechajte vychladnúť. Pripravte si cesto na testovacie pečenie. Upečte prvé 2 várky, ale nejedzte ich. Až potom pokračujte v pečení.

Dobrá rada: Aby bolo pečivo nadýchané, je vhodné použiť k prášku na pečenie tiež sódu, nahraďte teda 1 lyžičku prášku.

vaša Jana

razitko_03

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *