Triky pre ľahšie žehlenie

Cuketové vafle s paradajkovou salsou
30.8.2024
Nakladané cherry paradajky
7.9.2024

Žehlenie je večná téma. Niekto žehlenie miluje, vôňu naparenej bielizne si vyložene užíva a žehlí aj spodnú bielizeň. A niekto sa mu naopak vyhýba, doma nemá pokiaľ možno nič, čo by bolo nutné žehliť, a keď už sa tomu nedá vyhnúť, tak aspoň hudruje pod fúzy. 

Je prakticky jedno, aký máte k žehličke vzťah, triky, ako si žehlenie uľahčiť a spríjemniť, sa hodia všetkým. Tí, čo si pobyt so žehličkou v ruke doprajú s láskou a nadšením (a áno, naozaj takých poznám!), si túto bohumilú činnosť budú užívať ešte viac. Nuž a tí pri opačnom spektre... Tí to aspoň prežijú s menšou ujmou na duši aj na tele. :-)

Správna doska je základ

Aby bolo žehlenie príjemné, musíte mať vhodne nastavenú žehliacu dosku: mali by ste pri ňom stáť rovno so vzpriameným chrbtom a mať voľne natiahnuté ruky. Príliš vysoko položená doska je veľmi častá chyba! Nepodceňujte ani výber žehliacej dosky. Ľahká doska s kovovou konštrukciou a doskou iba vo forme mriežky má svoje obrovské výhody, pretože oblečenie na nej ľahko preparíte. S ľahkou doskou je tiež príjemnejšia manipulácia. Tiež zásuvku potrebujete mať dostatočne po ruke na to, aby vás dĺžka kábla žehličky nijako neobmedzovala. Pokiaľ po ruke nie je, rozhodne siahnite po predlžovačke, tých pár eur sa vám rozhodne miliónkrát vráti.

Žehličku nepodceňujte

Aby žehlenie bolo naozaj pohodlné, zamerajte sa aj na výber žehličky. Pokiaľ vám tá vaša stará nevyhovuje a žehlíte často, určite do seba investujte. Čím ľahší prístroj je, tým ľahšiu s ním budú mať najmä staré a choré ruky manipuláciu. Ja mám žehličku s vykurovacou základňou zvlášť, takže je sama o sebe naozaj ľahká a pri žehlení ma neobmedzuje ani kábel, len si človek musí zvyknúť, že je potrebné ju priebežne na okamih odložiť na základe, aby sa dohriala. Nepriľnavé povrchy sú tiež zázrační pomocníci, ktorí hladkú jazdu žehličky po bielizni ešte viac uľahčia! Moderná žehlička má určite funkciu naparovania, ostrekovania bielizne pred žehličkou, pri výbere do filtrov rozhodne zaraďte aj poistku proti prehriatiu.
Videa

Poťah na žehliacu dosku

K správne vybranej doske patrí aj správne vybraný poťah, čo platí aj pre prípady, keď žehlíte na stole – tam je deka na žehlenie so správnym povrchom snáď ešte dôležitejšia. Niekto preferuje klasické bavlnené poťahy, ja teda preferujem modernejšie. Obľúbený je napríklad teflón, po ktorom sa bielizeň aj žehlička jednoduchšie posúvajú, revolúcia v podobne keramického záteru je ale naozaj obrovská: ten totiž odráža teplo späť do textílie, takže žehlenie je rýchlejšie až o polovicu!

Žehlenie začína už praním a sušením

Všeobecne platí, že nižšie otáčky pri odstreďovaní bielizeň pokrčia skôr menej, príliš nízke otáčky ale tiež nechávajú bielizeň mokrú a nevyžehliteľnú, takže ich znižujte s rozvahou. Aviváž tiež vraj žehlenie trochu uľahčuje, ale nepatrí ani zďaleka na všetku bielizeň. Všetko potom pokračuje pri sušení: správne zavesená bielizeň, na ktorej nie sú záhyby, sa žehlí oveľa ľahšie a rýchlejšie, než bielizeň halabala prehodená. Pokiaľ používate sušičku, bielizeň ideálne ešte teplú vyberte a vyhlaďte, kopu veci ani nebude treba žehliť. Túto magickú schopnosť sušičky ešte podporíte vlnenými loptičkami alebo voňavými vajíčkami, ktoré bielizeň od seba lepšie oddelia, tá nebude pokrčená a je aj skôr suchá.

Pozor na preschnutie

Najmä tkaniny z ľanu a bavlny, ktoré potrebujete žehliť, nenechávajte zbytočne preschnúť – ľahučko zavlhnuté sa žehlia oveľa ľahšie. „Preschnúť“ vám ale môže aj na dne koša na bielizeň. Veci, ktoré tam zabudnem dlhšie, sú potom zrelé tak akurát na opätovné vypranie, pretože sú pokrčené tak, že je na ne aj tá najlepšia žehlička malý pán. Pomocníkom vám opäť môže byť žehlička s funkciou rozprašovania, pokiaľ je bielizeň veľmi suchá, využite klasický rozprašovač, bielizeň nastriekajte a nechajte chvíľu prevlhnúť. Pozor ale, potom už ju vyžehliť musíte, ponechaná späť v koši by mohla tiež začať plesnivieť alebo prinajmenšom zatuchnúť.
Triky pre ľahšie žehlenie3

Bez ramienok to nejde

Bielizeň, ktorú vešiate na ramienko, sa často najlepšie suší neprekvapivo aj na ramienku – uschne tak totiž v optimálnom tvare, zbytočne sa nekrčí a mnohokrát opäť jednoduché sušenie na ramienku úplne eliminuje nutnosť žehlenia. Ramienko je nutné aj na ukladanie bielizne, niektorá, ako napríklad košele alebo rad druhov šiat a sukní, sa bez neho nezaobíde vôbec, osobne ale preferujem mať na ramienku prakticky všetko: v skrini sa mi lepšie udržuje poriadok a nič sa nekrčí. Protišmykové ramienka sú potom dobrý tip pre všetkých, ktorí majú v šatníku napr. viskózové blúzky, hodváb, satén a podobne hebké materiály, ktoré z bežných ramienok rady kĺžu.

Škrob má niečo do seba

Dobrú službu ponúkajú aj spreje na škrobové pre ľahšie žehlenie z bežných drogérií, prácu obvykle naozaj uľahčia, najmä na bielizni ako sú košele, šaty atď., ktorých goliere, manžety alebo gombíkové légy niekedy vedia dať zabrať. Alebo to vezmite po starom a na tento typ bielizne používajte klasický prací škrob. Ten totiž na tkanine vytvára tenučkú, neviditeľnú vrstvu, ktorá ju chráni pred špinou, bielizeň sa lepšie žehlí a dokonca aj nabudúce lepšie perie: špina po škrobe ľahšie skĺzne dole.

Začnite na maximum

A nakoniec jedna rada ohľadom správneho poradia pri žehlení. V mnohých návodoch sa človek dozvie, že má začať veľkými kusmi ako obliečky a postupne sa prepracovať k menším kúskom, to je ale silne individuálne. Oveľa jednoduchšie je zapnúť žehličku na maximum, odžehliť to, čo najvyššiu teplotu znesie, a náchylnejšiu bielizeň odkladať na vedľajšiu kôpku, ku ktorej sa človek dostane v druhom kole s nižšou teplotou. Ak máte ešte lepší systém, ako bielizeň pred žehlením alebo počas nej triediť, teším sa na ňu v komentároch pod článkom!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *