Vaječná tlačenka

Tvoríme na veľkonočný stôl
7.4.2023
Smaltované riady môžu aj na indukciu
15.4.2023

Domáca vaječná tlačenka je jemná, jednoduchá, výborná. Spotrebujte do nej natvrdo varené vajcia od šikovných koledníkov.

Doteraz spomínam na náreky našich susediek na vidieku, keď ich synovia vykoledovali okolo 60 vajec. To ešte len vyvstala otázka – kam s nimi? S tým by som si asi neporadila. Ale s tuctom sa zápoliť v kuchyni dá. Z časti vytvorte reďkovkovú nátierku a zvyšok vajec rozsekajte do tlačenky. Na druhý deň bude vychladená a pripravená na jedenie.

Kto má rád jemne kyslé aspiky, siahne po tejto lahôdke ochotne a rád. Mám rada sladkokyslé chute, takže mi vyhovuje pracovať s približne rovnakým podielom sladkých paprík a kyslých uhorčičiek. Ak dáte uhoriek viac, ich chuť sa spojí s chuťou nálevu, ktorý si pripravíte, a kyslosť bude v tlačenke prevládať. Nenechajte ich teda príliš dominovať, ak majú ostrejšiu chuť. Znojemské sú tak akurát.

Vo vaječných tlačenkách uviazne často aj mäkká údenina alebo nakladaná zelenina, ako zeler, kukurica, cibuľky a pod. K výborným chutiam patria naložené huby. Samozrejme si namiešajte mozaiku všetkého, čo radi jete. Vezmite si k ruke kuchynskú váhu - dokonca môžete mať váhu, ktorej súčasťou je mobilná bambusová doštička (viď galéria pod článkom) - a potom asi litrovú misku alebo formu na srnčí chrbát. Stuhnutá tlačenka sa podľa môjho názoru najlepšie vyberá zo silikónovej alebo plechovej formy, najhoršie z hrubostenného skla, ktoré treba prehriať v horúcej vode, aby tlačenku pustilo - čo sa mu nechce, ako som zistila. Pomocnú ruku vám ponúkne potravinová fólia, ktorou formu vyložíte. Na tlačenke však zanechá faldíky a vejáriky, ktoré sa vám nemusia páčiť. Prvýkrát si môžete tlačenku vyskúšať vo väčších formičkách na muffiny. Každý dostane svoju porciu vyzerajúcu úhľadne. Pridajte vypečené domáce pečivo, a jarná večera bude jedným slovom na zjedenie.

Príprava: 45 minút + tuhnutie * Získate: misku s objemom 1 l

Celkom 280 g zeleniny približne v rovnakých pomeroch:

  • rozmrazený hrášok
  • čerstvá červená paprika
  • čerstvá žltá paprika
  • naložené sladkokyslé uhorky
  • 7 vajec, varených natvrdo
  • 250 ml zeleninového vývaru, vlažného
  • 20 g práškovej želatíny

Nálev

  • 70 ml octu
  • 20 g cukru
  • 7 g soli
  • 3 guličky korenia + trocha mletého
  • 4 guličky nového korenia
  • 2 bobkové listy

Na dokončenie

  • 150 g majonézy
  • hrsť bazalkových lístkov

1. Dajte bokom hrsť hrášku a uvedenú zeleninu nakrájajte na drobné kocky. Vajcia olúpte a tiež nakrájajte bielky a žĺtky zvlášť. 

2. Z vlažného vývaru odmerajte 150 ml, nalejte ho do misky a poprášte želatínou, aby napučala.

3. Teraz rýchlo pripravte nálev- Do kastrólika nalejte zvyšných 100 ml vývaru, pridajte ocot, cukor, soľ a korenie, a všetko priveďte do varu. Plameň stiahnite a nechajte mierne bublať asi 5 minút, alebo dovtedy, kým želatína dokonale napučí. 

4. Až teraz želatínu premiešajte metličkou a prilejte k nej scedený horúci nálev. Metličkou prešľahajte a presvedčte sa, že je želatína dokonale rozpustená. Potom pridajte majonézu a vytvorte krém. Okamžite doň pridajte zeleninu a všetko premiešajte. V tejto chvíli by ste mali cítiť, že želatína mierne tuhne. Rýchlo vmiešajte nasekanú bazalku, bielky a nakoniec žĺtky, dajte pozor, aby ste ich nerozdrobili. 

5. Vaječnú zmes nalejte do silikónových formičiek, do keramickej alebo sklenenej misky, do formy na srnčí chrbát a pod., a nechajte stuhnúť do druhého dňa v chladničke. Pred vyklopením ponorte formu na pár sekúnd do horúcej vody.

Zeleninová tlačenka má výraznú chuť, a podľa môjho názoru ju netreba dopĺňať údeninou. Ak vlastníte pákový krájač, usporíte veľa času a zmes zeleniny bude v tlačenke vyzerať úhľadne. V druhom prípade sa obrňte trpezlivosťou a krájajte čo možno na najdrobnejšie kocky. Nejde len o to, aby tlačenka v reze dobre vyzerala, ale drobné kúsky sa lepšie spoja so želatínou a stanú sa kompaktným celkom. V opačnej situácii sa tlačenka môže deliť, ak narazíte na veľké kusy.

  • Pokiaľ budete pracovať s čerstvou mrkvou, zelerom a pod., zeleninu treba vopred chvíľku povariť, aby zmäkla.
  • Pri príprave tlačenky je možné ako základnú tekutinu použiť vodu, ale dávam prednosť zeleninovému vývaru. Vaječnej skladačke dodá ďalšiu chuť.

Vaječnej zmesi je dosť, zaplním s ňou misku s objemom 1 l takmer pod okraj. Ak ste si dali bokom pár vaječných žĺtkov nakrájaných na plátky, môžete sa pokúsiť o dozdobenie vrcholu. V tomto prípade zmesou zalejte dno misky pomocou malej naberačky.

Druhý deň nájdete dokonale stuhnutú tlačenku a nastane manéver, ako ju dostať z misy von. Pretože som ju nevyložila potravinovou fóliou, treba sklo prehriať v horúcej vode. Pokiaľ by ste vyklápali plechové bábovky, stačí 5 sekúnd. Hrubostenné sklo alebo keramika sa chvíľu bránia, než teplo prerazí dovnútra nádoby. 

... podstatné je, že musíte odhadnúť bod B, pretože inak by sa povrch tlačenky začal mierne rozpúšťať. Nebojte sa, pochutnáte si aj tak. Vnútri je tlačenka ľadová a krája sa úplne bez problémov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *