Veľkonočná plnka v skle

Aprílové kvetinové radosti – machová záhradka na kmienku
1.4.2023
Tvoríme na veľkonočný stôl
7.4.2023

Recepty na plnky patria k tradičným slovenským receptom. Patria do nich najrôznejšie korenia, mäsá a množstvo byliniek. Chuťové variácie sa dokážu výrazne líšiť, takže záleží na tom, čo máte radi. Dôležité však je, neoklamať základ o poctivé a čerstvé ingrediencie a plnku nadľahčiť tuhým snehom.

Musím povedať, že plnky milujeme. Rôzne. Vyskúšala som ich celý rad. Poctivú trojctihodnú - z údeného, ​​vareného a pečeného mäsa, plahočila som sa za žihľavou, vylepšovala som orechmi aj mandľami, ochutnávala som u kamarátok. Posledných pár rokov pečiem tú, ktorú vám predkladám. Na jar ju jeme samotnú (vynikajúca je aj studená), pridávam ju úhľadne nakrájanú k pečenému mäsu, plním s ňou morku na Vianoce. Takže ochutnajte, a posúďte, či je dostatočne jarná. Byliniek dávam viac ako dosť, a podľa rodiny je taká dobrá, že sa mi všetci zhluknú v kuchyni skôr, než je dopečené.

K plnke úplne postačia čerstvo uvarené zemiačiky s trochou masla a obľúbených byliniek. A ešte niečo. Napriek tomu, že plnka je najkrajšia v smaltovanom pekáči, napríklad otlčenom, perfektne ju upečiete v skle. Nikdy ju nepripečiem, a porciovať sa dá rovno na jarne vyzdobenom stole. Sklenený pekáč je úplne všestranný. Plytké veko použijem na usušenie toastového chleba v rúre a hlboký pekáč s plnkou potom nechám odkrytý, pretože je potrebné, aby sa na plnke vytvorila kôrka. Celý komplet využijete pri pečení mäsa. Samotné veko používam pri príprave buchiet alebo závinov. Vybrať si možno aj z kombinácií kovu a skla. 

TRADIČNÁ PLNKA S BYLINKAMI A KURACÍMI PEČIENKAMI

Príprava: 45 minút + pečenie * Získate: 10 porcií v pekáčiku s objemom 2,8 l

  • 4 lyžice masla + kúsok na vymazanie
  • 200 g chudej anglickej slaniny, nakrájanej na kocky
  • 2 šalotky, nakrájanej nadrobno 
  • 250 g hydinovej pečene, odblanenej a nakrájanej
  • 2 lyžice čerstvého tymianu
  • soľ, čerstvo mleté ​​korenie
  • 8 plátkov svetlého toastového chleba
  • 3 vajcia, bielky a žĺtky zvlášť
  • 200 ml smotany, 30%
  • veľká hrsť nakrájaného čerstvého koriandru alebo hladkolistej petržlenovej vňate
  • jarná cibuľka na dozdobenie

1. Na panvici rozohrejte lyžicu masla a nechajte zosklovatieť slaninu a nadrobno nakrájanú šalotku.

2. V druhej panvici orestujte na zvyšku masla očistenú pečienku okorenenú tymianom (môžete pridať aj vetvičku rozmarínu), pridajte soľ a korenie. Toho dávam pomerne dosť, ale hotovú pečienku ochutnajte podľa seba. Obe zmesi presuňte do misy a nechajte chladnúť.

3. Hriankový chlieb nakrájajte na kocky a vložte do veka pekáča. Môžete ho slabo vytrieť maslom a chlieb premiešať. Nechajte krátko vysušiť v rúre pri teplote asi 170°C. Medzitým ušľahajte pevný sneh z 3 bielkov a štipky soli.

4. Potom chlieb zmiešajte s vychladnutou mäsovou zmesou, všetko zalejte žĺtkami rozšľahanými v smotane a pridajte nasekaný koriander. Podľa potreby dosoľte a nakoniec zľahka vmiešajte sneh. Plnku vložte do maslom vymasteného pekáča, povrch vyrovnajte a dajte piecť do vyhriatej rúry na 175 °C. Pečte na dolnom rošte 30 minút, potom dajte pekáčik na chvíľku pod gril, aby sa vytvorila zlatá kôrka. Povrch plnky dozdobte jarnou cibuľkou a podávajte.

Kuraciu pečienku môžete orestovať aj na olivovom oleji a do plnky pridať hrsť na hrubo nasekaných vlašských orechov. Pod slaninu dávam iba lyžicu masla, pretože si rýchlo pustí tuk. Slaninu dávam vždy čo najviac chudú, ale vo výslednom efekte sa tučné stratí, takže sa ho nebojte. Vždy je nositeľom chuti.

Tu už mám všetko pripravené na finále. Mäsová zmes vychladne, zatiaľ čo vysuším toastový chlieb pekne dozlatista. Tento krok neoklamte. Suchý chlieb sa totiž okamžite nerozmočí a umožní, aby v plnke zostali jednotlivé kúsky ingrediencií viditeľné. Okrem toho sa potom všetky obalia snehom a plnka zostáva nadýchaná. Sneh ušľahám do tuha, až vytvorí snežnú horu, a pripravím bylinky. Zostáva už len maslom vymazať pekáč, a za chvíľu to v kuchyni zavonia...

Tieto bachraté sklenené pekáče mám rada. Sú zhotovené z boritokremičitého skla, ktoré je teplotne veľmi odolné. Vydrží teplotu od -50 do +500 °C, čo sa úplne vymyká mojej kontrole :o) V žiadnom prípade ich však nevystavujem prudkým zmenám teplôt. Pretože sklo nemá porézny povrch, veľmi dobre sa umýva, pretože na stenách nič veľmi nelepí, alebo sa po akcii dobre odmočí. Pekáče pokojne zverujem umývačke riadu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *