Viete, ako zberať levanduľu a čo potom s ňou?

Chlebová placka s kváskom v prášku
12.6.2024
Domáce tvarohové dezerty sú naj
19.6.2024

Jún je nielen mesiacom jahôd, ale aj začínajúcej úrody levandule. Tá práve v týchto dňoch začína vyfarbovať svoje kvety, ktoré v závislosti od odrody hrá všetkými odtieňmi fialovej.

Tiež mám na záhrade dva kríky (resp. jeden superker, pretože som ich pred rokmi zasadila príliš blízko seba a obe rastliny už sa dávno prerástli) a každý kvitne inak. Jeden má klasické, levanduľovo fialové kvietky, druhý je o poznanie svetlejší. A hoci nie som žiadny bezbrehý levanduľový fanúšik, zasadiť ju bolo jedno z najlepších rozhodnutí - včely ju úplne milujú a čaká ma teraz niekoľko týždňov, kedy kríky budú doslova obsypané nielen kvietkami, ale aj veselým bzukotom včelích robotníc.

Každoročne ale riešim, kedy je vlastne ten pravý čas ju zožať a obvykle ju nezberám vôbec, pretože sa mi ju nechce včelám brať. Keď už sa ale pre strih nakvitnutých stoniek rozhodnem (ďalšie kríčky mám v kvetináčoch pred domom), zakaždým váham, ako veľmi do kríka zasiahnuť, aby som ich nepoškodila. Tento rok som to teda pojala zodpovednejšie ako vlani a naštudovala si k tomu množstvo dostupných informácií. A tu ich odo mňa máte pekne prehľadne aj vy.

Levanduľa lekárska, latinsky lavandula oficinalis, je aromatická liečivá bylina typická pre západné stredomorské pobrežie. V slovenských krajinách ale nie je nováčikom, ľudovo sa jej hovorí aj dulenka alebo špikanard. Kto drobné kvietky umiestnené v klasoch na špičkách tuhých drevnatých stoniek skúmal, neprekvapí ho, že je príbuzná hluchaviek. Jej kvety pôsobia antimikrobiálne a aromaterapeuticky, pomôže proti úzkostiam, nespavosti, bolestiam hlavy i závratom, levanduľový olej ocenia pri masážach reumatici. Až tretinu levanduľových silíc tvorí linalool, ktorý sa používa na výrobu kozmetiky a ktorý je spoluzodpovedný aj za typickú vôňu.

Levanduľové kvety sa do kúpeľov pridávali už v starom Ríme, odkiaľ si nesie aj svoj názov - lavere znamená latinsky umývať sa. Odpudzuje šatníkové mole a ďalší ťažký hmyz, najmä vo Francúzsku a Španielsku je neoddeliteľnou súčasťou mnohých receptov, slávne provensálske korenie by bez nej neexistovalo.

Ako žať levanduľu?

Vždy záleží na tom, na čo chcete kvety využiť. Strihajte opatrne a ešte opatrnejšie ju sušte.
icons_dD-10

Na voničky do skríň

Stonky strihajte ešte pred ich nakvitnutím, teda práve teraz. Akonáhle sa drobné kvietky rozvinú, ľahšie opadajú a aj sa potom mrvia. Pokiaľ si teda chcete užiť kvitnúce kríky, na zber do vázy odoberte len časť. Pri troche šťastia zvládne pri takto ranom strihu nakvitnúť ešte raz, ale vrtkavé stredoeurópske počasie to rozhodne nezaručí.
icons_dD-10

Na olej

Na výrobu levanduľového oleja použite pokojne už plne rozvité kvety. Aj so stonkami ich nasekajte nadrobno a zalejte ich v hrnci kvalitným olejom – panenským olivovým, slnečnicovým alebo napríklad arganovým. Nechajte „variť“ asi 4 hodiny. Nakoniec ho sceďte, bylinu do nálevu poriadne vytlačte, a voňavý olej zlejte do fľaštičiek z tmavého skla, napríklad liekoviek od sirupov.
3

Na šetrné varenie oleja

Na prípravu esenciálnych olejov vždy používajte hrniec s dvojitým dnom – využiť môžete klasický mliekovar. Vďaka vzduchu, ktorý je medzi oboma dnami, totiž olej nezačne vrieť a prepaľovať sa a bylina v ňom sa bude len za stálej teploty lúhovať. Využijete ho aj pri výrobe ochutených bylinných olejov ako vianočných darčekov atď.
icons_dD-10

Kvety pozbierajte do konca leta

Aj keď kvety nechcete nijako spracovávať, zber stoniek je ideálny urobiť ešte v lete, najneskôr na prelome septembra a októbra, kedy už sú v kvetoch zrelé semená.
icons_dD-10

Buďte k rastline ohľaduplní

Ak potrebujete strihať do drevnatých častí a udržiavať tak veľkosť levanduľového kríka v prijateľnej veľkosti, robte to na jar, na prelome marca a apríla, akonáhle rastlina začne obrastať drobnými púčikmi. Levanduľa je teplomilná rastlina a pri jesennom strihu by potom mohla pomrznúť, pretože nebude mať čas na zahojenie. Nikdy by ste ani vyrastené kríky ale nemali strihať o viac ako 1/3 dĺžky jej vetiev – na plne drevitom jadre by už nové listy nevyrašili a rastlina by odumrela.
icons_dD-10

Nežné sušenie

Sušte hlavne opatrne. Ideálne je zviazať stonky do kvietkov a zavesiť na suché miesto, prípadne ich rozložiť v nízkej vrstve na tácku tak, aby okolo všetkých stoniek prúdil vzduch. V prípade núdze môžete použiť aj sušičku na ovocie, teplota by v nej ale nemala prekročiť 35 °C, aby sa kvietky neznehodnotili.
5

Vrecká do bielizne

Nemáte kde levanduľu pestovať? Nevadí, levanduľové vrecká môžete kúpiť aj hotové. Odpudzujú šatníkové mole a bielizeň príjemne, ale nevtieravo prevoňajú. Vďaka praktickému krúžku ich ľahko zavesíte na ramienko.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *