Voňavé špekulky sú mäkké hneď

5 dôvodov, prečo sú napínacie poťahy ideálne na jesenné obdobie
7.11.2025

Sušienky špekulky pochádzajú z dnešného Holandska a Belgicka, u nás sa ale zabývali už pred niekoľkými desiatkami rokov. Ak máte radi ku káve klasické lotusky, zamilujete si ich na prvé zahryznutie.

V ich domovine sa im hovorí speculaas a pečú sa hlavne okolo svätého Mikuláša, v Nemecku a severských krajinách sa ale zabývali ako klasické vianočné pečivo. Tradične sa robia zdobené len reliéfom: stláčajú sa do formičiek, prípadne sa používa embosovaný valček či v modernejšom poňatí aj pečiatky na sušienky. V obchodoch ich nájdete najľahšie ako Biscoff od značky Lotus, teda presne tie úžasné voňavé sušienky, čo sa dávajú v kaviarňach ku káve.

A práve teraz je tak akurát čas na ich upečenie namiesto vianočných cukroviniek. Sú famózne: prvá várka sa fotenia takmer nedožila a zarábala som cesto hneď znova.

Voňavé špekulky 2

VOŇAVÉ SUŠIENKY ŠPEKUĽKY

Príprava: 45 minút + 12 minút pečenia + 1 hodina odležania
Získate: asi 30 kúskov, podľa veľkosti

  • 115 g zmäknutého masla
  • 150 g cukru krupice (alebo ešte lepšie trstinového)
  • 1 vajce izbovej teploty
  • 225 g hladkej múky + na podsypávanie
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • štipka soli

zmes korenia Speculaas (Speculaaskruiden) – na 3 várky cesta

  • 5 lyžičiek cejlónskej škorice
  • 1 lyžička mletého klinčeka
  • ½ lyžičky mletého zázvoru
  • 1 lyžička muškátového orieška
  • ½ lyžičky kardamómu

1. Mäkké maslo vyšľahajte s cukrom do hladkej peny, rovnako ako napríklad na trenú bábovku. Pridajte vajcia s izbovou teplotou a zašľahajte dohladka. Ak by ste použili vajcia čerstvo vybraté z chladničky, maslo sa zrazí.

2. Múku zmiešajte s jedlou sódou a soľou, v mnohých receptoch nájdete namiesto polovice múky mleté mandle – urobte to podľa seba alebo miesto mandlí pridajte pár kvapiek mandľového extraktu. Vmiešajte aj asi 2–2 ½ lyžičky koreniacej zmesi.

3. Sypkú zmes jemne vmiešajte do našľahaného masla, prikryte, aby cesto neosychalo, a uložte na hodinu odležať do chladu. Ešte lepšie sa s cestom pracovalo, keď som ho nechala v chladničke klasicky do druhého dňa, neuškodilo to ani kyprivému efektu jedlej sódy.

4. Odpočinuté cesto rozdeľte na štvrtiny. Z jednej vytvarujte bochník (zvyšok zatiaľ uložte späť do chladničky) a medzi dvoma hárkami papiera na pečenie rozvaľkajte na plát hrubý asi 4–5 mm. Cesto treba aj medzi papiermi pomúčiť, pretože je veľmi mäkké a lepivé.

5. Plát cesta ĽAHKO poprášte múkou a prejdite embosovaným valčekom, na ktorý sa nebojte pritlačiť, aby sa vzorka do cesta vtlačila dostatočne hlboko. Potom klasicky vykrajujte pečivo, tradičné špekulky majú obdĺžnikový tvar, mne sa ale zapáčili kométy a srdiečka. :-) Cesto ale môžete použiť aj do reliéfovaných formičiek na sušienky a jemne vyklepnúť.

6. Vykrájané pečivo opatrne preneste na plech vyložený papierom na pečenie a pečte asi 12 minút do ružova. S prenášaním mi hojne pomáhal okrúhly príborový nôž.

Voňavé špekulky 3

Na embosovaný valček sa nebojte pritlačiť, aby sa vzor pekne obtlačil

Samotný recept som vám popísala detailne už vyššie, takže tu len zopakujem pár pravidiel práce s embosovaným valčekom :

  • pracujte s chladným cestom, teplé cesto sa bude do vzorky viac lepiť;
  • cesto treba rozváľať klasickým valčekom, embosovaný je iba na odtlačenie vzorky;
  • cesto pred odtlačkom reliéfu ľahko rukou potrite hladkou múkou (prípadne podľa typu cesta použite škrob), opäť je to prevencia lepenia sa do vzorky valčeka; rovnaké pravidlá platia aj pre formičky na sušienky alebo pečiatky;
  • ak chcete, aby vzor na sušienkach vydržal čo najkrajší, vložte ich pred pečením pokojne ešte na 10–15 minút do chladničky.
Voňavé špekulky 4

S prenosom sušienok na plech podľa potreby pomôže okrúhly nôž, pred pečením ich ideálne ešte nechajte vychladiť.

Aby drevený valček či formičky slúžili čo najlepšie a najdlhšie, nezabudnite sa o ne správne starať, drevo jednoducho vždy nejakú minimálnu údržbu potrebuje.

  • valček pred prvým použitím a potom vždy raz za čas (alebo po každom umytí vodou) poriadne potrite olejom, zvýšite tým jeho životnosť a znížite jeho priľnavosť k cestu;
  • po každom použití valček poriadne vyčistite, dobre to ide kuchynskou kefkou s tvrdými štetinami;
  • nepoužívajte jar ani mydlo, iba kefku, maximálne čistú vodu, saponáty drevo hrozne vysušujú.

Drevený valček so vzorkou VIANOCE

Embosované valčeky sú hitom poslednej dekády a niet divu: aj úplne obyčajné sušienky vďaka nemu ako mávnutím kúzelného prútika dostanú šarmantný kabátik. 

Reliéfne valčeky so vzorom sú navyše krásnou kuchynskou dekoráciou a využijete ich nielen pri pečení cukroviniek, ale aj na bežné sušienky alebo napríklad na ozdobu marcipánu či fondánu na torty.

Materiál:  bukové drevo
Rozmery: dĺžka 20 cm, priemer 6 cm

Bez toho sa pečenie sušienok nezaobíde...

Ďalšie voňavé recepty

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *