Sušienky špekulky pochádzajú z dnešného Holandska a Belgicka, u nás sa ale zabývali už pred niekoľkými desiatkami rokov. Ak máte radi ku káve klasické lotusky, zamilujete si ich na prvé zahryznutie.
V ich domovine sa im hovorí speculaas a pečú sa hlavne okolo svätého Mikuláša, v Nemecku a severských krajinách sa ale zabývali ako klasické vianočné pečivo. Tradične sa robia zdobené len reliéfom: stláčajú sa do formičiek, prípadne sa používa embosovaný valček či v modernejšom poňatí aj pečiatky na sušienky. V obchodoch ich nájdete najľahšie ako Biscoff od značky Lotus, teda presne tie úžasné voňavé sušienky, čo sa dávajú v kaviarňach ku káve.
A práve teraz je tak akurát čas na ich upečenie namiesto vianočných cukroviniek. Sú famózne: prvá várka sa fotenia takmer nedožila a zarábala som cesto hneď znova.

Príprava: 45 minút + 12 minút pečenia + 1 hodina odležania
Získate: asi 30 kúskov, podľa veľkosti
zmes korenia Speculaas (Speculaaskruiden) – na 3 várky cesta
1. Mäkké maslo vyšľahajte s cukrom do hladkej peny, rovnako ako napríklad na trenú bábovku. Pridajte vajcia s izbovou teplotou a zašľahajte dohladka. Ak by ste použili vajcia čerstvo vybraté z chladničky, maslo sa zrazí.
2. Múku zmiešajte s jedlou sódou a soľou, v mnohých receptoch nájdete namiesto polovice múky mleté mandle – urobte to podľa seba alebo miesto mandlí pridajte pár kvapiek mandľového extraktu. Vmiešajte aj asi 2–2 ½ lyžičky koreniacej zmesi.
3. Sypkú zmes jemne vmiešajte do našľahaného masla, prikryte, aby cesto neosychalo, a uložte na hodinu odležať do chladu. Ešte lepšie sa s cestom pracovalo, keď som ho nechala v chladničke klasicky do druhého dňa, neuškodilo to ani kyprivému efektu jedlej sódy.
4. Odpočinuté cesto rozdeľte na štvrtiny. Z jednej vytvarujte bochník (zvyšok zatiaľ uložte späť do chladničky) a medzi dvoma hárkami papiera na pečenie rozvaľkajte na plát hrubý asi 4–5 mm. Cesto treba aj medzi papiermi pomúčiť, pretože je veľmi mäkké a lepivé.
5. Plát cesta ĽAHKO poprášte múkou a prejdite embosovaným valčekom, na ktorý sa nebojte pritlačiť, aby sa vzorka do cesta vtlačila dostatočne hlboko. Potom klasicky vykrajujte pečivo, tradičné špekulky majú obdĺžnikový tvar, mne sa ale zapáčili kométy a srdiečka. :-) Cesto ale môžete použiť aj do reliéfovaných formičiek na sušienky a jemne vyklepnúť.
6. Vykrájané pečivo opatrne preneste na plech vyložený papierom na pečenie a pečte asi 12 minút do ružova. S prenášaním mi hojne pomáhal okrúhly príborový nôž.

Samotný recept som vám popísala detailne už vyššie, takže tu len zopakujem pár pravidiel práce s embosovaným valčekom :

Aby drevený valček či formičky slúžili čo najlepšie a najdlhšie, nezabudnite sa o ne správne starať, drevo jednoducho vždy nejakú minimálnu údržbu potrebuje.
Drevený valček so vzorkou VIANOCE
Embosované valčeky sú hitom poslednej dekády a niet divu: aj úplne obyčajné sušienky vďaka nemu ako mávnutím kúzelného prútika dostanú šarmantný kabátik.
Reliéfne valčeky so vzorom sú navyše krásnou kuchynskou dekoráciou a využijete ich nielen pri pečení cukroviniek, ale aj na bežné sušienky alebo napríklad na ozdobu marcipánu či fondánu na torty.
Materiál: bukové drevo
Rozmery: dĺžka 20 cm, priemer 6 cm
Bez toho sa pečenie sušienok nezaobíde...
Ďalšie voňavé recepty