Zamilovaný orieškový koláč

Darčekové skladanie uterákov
13.2.2022
Farbou roka 2022 je dynamická fialová
19.2.2022

Slávnostný koláč naplnený lieskovými orieškami a čokoládou sa ponúka upiecť pri výnimočnej príležitosti. Napríklad k dnešnému dňu svätého Valentína.

Koláče väčšinou pečieme pre niekoho, teda s láskou. Tento nie je iný. A je tak dobrý, že riskujete, že vám náprotivok vážne zostane visieť na krku, prinajmenšom kvôli ďalšiemu rande v kuchyni. Koláč vyzerá pracne, ale zložitý nie je, dokonca ho zvládnete celkom rýchlo. Základ tvorí krehké maslové cesto, a ako je známe, to je potrebné pripraviť rýchlo. Náplň ku koláču vymiešate za desať minút, zdrží vás len mletie orieškov, ale to určite nebude problém.

Koláč, ktorý môže prísť na stôl aj s formou, rada pečiem v skle. Jednak maslové cesto ku sklu vôbec nepriľne a koláč sa potom dobre krája, ale navyše sklenené formy koláčom pristanú. Veľká porcia pečených orechov vytvorí na povrchu chrumkavú vrstvičku, zatiaľ čo vo vnútri zostane vláčna čokoládová náplň. Zdobenie vykrojenými tvarmi si navrhnite podľa svojej fantázie. Samozrejme môžete srdiečka nahradiť inými tvarmi, podľa najrôznejších príležitostí.

Príprava: 50 minút * Získate: koláč s priemerom 28 cm

Cesto

  • 300 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 150 g masla, vychladeného
  • 2 lyžice mlieka
  • 1 vajce + 1 žĺtok
  • maslo na vymazanie formy

Náplň

  • 60 g masla
  • 80 g čokolády na varenie
  • 200 g krupicového cukru
  • 4 lyžice mlieka
  • 3 vajcia M
  • 200 g lieskových orieškov, jemne mletých

1. Do misy robota preosejte múku, vmiešajte štipku soli. Pridajte maslo nakrájané na malé kúsky, mlieko, vajcia a žĺtok. Hnetacím hákom vytvorte cesto. Akonáhle sa suroviny spoja, presuňte cesto na dosku a rýchlo prepracujte. Urobte valec a vložte ho v mikroténovej fólii na 30 minút do chladničky. Medzitým pripravte náplň.

2. Náplň- V kastróliku s hrubostenným dnom rozpustite maslo, pridajte rozlámanú čokoládu a všetko zmiešajte do hladkého krému. Odstavte z platne. Trochu vychladnutú čokoládu presuňte do šľahacej misky, pridajte krupicový cukor, mlieko a vajcia a všetko rýchlo prešľahajte do napeneného krému. Nakoniec ručne vmiešajte mleté ​​oriešky.

3. Cesto vyberte z chladničky, odkrojte asi 1/5 na vytvorenie srdiečok a zvyšok rozvaľkajte na pomúčenej doske. Vytvorte placku väčšiu o 4 cm ako je forma. Pomocou valčeka presuňte cesto do formy vymastenej maslom.

4. Cesto zarovnajte, dno poprepichujte vidličkou a okraje odrežte za okrajom formy. Potom ich pretočte smerom dovnútra formy a po obvode vytvorte pekný okrúhly okraj. Orieškovú náplň vlejte dovnútra. Rúru vyhrejte na 180 °C.

5. Zo zvyšku cesta vykrojte ľubovoľne veľké tvary srdiečok a povrch dozdobte podľa svojej fantázie. Koláč dajte piecť na 30 minút na stred rúry. Akonáhle náplň spevnie a vystúpi hore, znížte teplotu na 165 °C a pečte ešte 10 - 15 minút.

Upečený koláč aj s formou presuňte na mriežku a nechajte vychladnúť. Môžete ho jesť vlažný aj chladný. 

Pri spracovaní cesta sa snažte o to, aby vyvaľkaný plát bol o 4 cm väčší, než je dno formy. Cesto, ktoré dosahuje za okraj formy odrežte, a okraje stočte smerom dovnútra. Potom vznikne krásne guľatý a pravidelný okraj. Alebo je možné vytvoriť ozdobný okraj ako ste zvyknutí pomocou prstov, vidličky, lyžičky a pod. Zo zvyšku cesta si vykrájajte jednotlivé tvary. Treba si trošku dopredu rozvrhnúť aký vzor má vzniknúť, a podľa toho srdiečka vykrájať. Pokiaľ sa nechcete trápiť s pravidelným dekórom, vykrájané srdiečka len tak rozhoďte po čokoládovej ploche.

Hustá náplň je tekutá, a ešte jej mnoho zostáva v mise. Kým ju na koláč pridám, tu je vidieť prepichnuté dno cesta aj vytvorené okrúhle okraje po obvode. Nezľaknite sa, že oriešková náplň v rúre nestuhne. Krásne sa prepečie a vystúpi až k okraju koláča. Na povrchu sa vytvorí chrumkavá vrstvička, zatiaľ čo vo vnútri koláča zostane náplň mäkká.

Na koláči je najkrajšie, že vykrájaný dekór z cesta splynie s povrchom náplne. Vykrájané tvary môžete na seba aj vrstviť, potom z náplne vyčnievajú. Počítajte však s tým, že pokiaľ sú tvary ťažké, náplň ich pri pečení trošku „utopí”. Keď sa pri zdobení presne netrafíte na miesto, kam potrebujete, potom si pomôžte špajdľou a srdiečka trošku postrčte; vždy si dajú povedať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *