Žemľový veniec a forma ako servírovacia tácka

Rozmarínové tyčinky so šunkou k vínu
20.2.2020
Hyacinty sú kľúčom k jari
5.3.2020

Milujete čerstvé pečivo na raňajky? Tak si predstavte, že takýto veniec vás ráno čaká v nedeľnej kuchyni...

No, zadarmo to nebude, musíte sa v podvečer pričiniť, ale sľubujem, že to bude len polhodinka; potom sa cesto o seba postará samo. Ak radi pečiete, beztak budete niečo chystať na víkend. Prečo neurobiť raz zmenu a miesto sladkostí sa nepustiť do slaného pečiva? Tieto žemličky sú najlepšie v deň, keď ste ich upiekli a sú skvelé s bylinkovým maslom, ale aj na sladko s domácim džemom.

Na ich upečenie som použila guľatú formu na vysoké koláče a tortičky. Vždy sa v nej všetko podarí. A pretože pekne vyzerá, keď je prázdna, pokojne ju používam ako tácku na prenášanie hrnčekov.

Žemľový veniec a forma ako servírovacia tácka 2

ŽEMĽOVÝ VENIEC

Príprava: 30 minút + 1,5 hodiny kysnutia a pečenia

Cesto

  • 500 g špaldovej múky
  • 7 g sušeného droždia (1 balíček)
  • 1 čajová lyžička soli
  • 150 g bieleho jogurtu izbovej teploty
  • 150 ml vlažnej vody
  • 40 g rozpusteného masla

Na dokončenie

  • 1 žĺtok a lyžička mlieka na potretie
  • mak, rasca, sezamové semienka na posypanie

1. Múku preosejte do veľkej misy, prisypte droždie a soľ a zmes premiešajte. Uprostred vytvorte jamku a pridajte jogurt a vodu zmiešanú s vlažným maslom. Vareškou (alebo v robote) vypracujte cesto a akonáhle drží pohromade, vyklopte ho na pomúčenú dosku.

2. Rukami cesto mieste až do tej doby, kedy bude hladké a dokonale pružné. Vytvorte z neho guľu, vložte ju do misky vymastenej maslom, a celú ju otočte, aby sa na ňu prilepil tuk. Misku zakryte utierkou a nechajte ju na teplom mieste bez prievanu hodinu kysnúť.

3. V okamihu, keď cesto zdvojnásobí svoj objem, vyklopte ho opäť na dosku a ešte ho asi 5 minút spracovávajte. Potom vytvorte valec a rozdeľte ho na rovnaké kúsky. Z každého vytvorte guľu a odkladajte ich na plech s papierom na pečenie tak, aby medzi nimi boli aspoň 4 cm miesta. Žemličky prikryte utierkou a nechajte kysnúť ešte pol hodiny. Medzitým zapnite rúru a vyhrejte ju na 200 °C.

4. Pred pečením potrite žemličky žĺtkom prešľahaným s mliekom a bohato ich posypte semienkami a korením. Pečte asi 30 minút, až budú žemličky zlaté.

Veniec - Do okrúhlej formy vložte 6 ks žemličiek asi s 2,5 cm rozostupmi a dobre ich potrite žĺtkom, aby išli neskôr dobre oddeliť od seba. Akonáhle vykysnú a takmer sa spoja, dajte ich do horúcej rúry. Pri pečení vytvoria celistvý veniec. Po vychladnutí ho presuňte na tanier a dozdobte bylinkami. Variantom môže byť aj to, že do formy vložíte ešte siedmu, stredovú žemličku a vytvoríte tak kvet.

Než žemličky poputujú do rúry, pekne vykysnú, a takmer sa spoja do tvaru venca. Povrch posypte tak, aby sa korenie a semienka prestriedali. Samozrejme môžete pridať aj kryštáliky soli, ak neplánujete, že žemličky zjete s džemom. Ak zaplníte stredové miesto, vytvoríte kvet. Nezabudnite na to, že kysnuté cesto má rado tuk, takže plech, formu, ale aj papier na pečenie potrite pred pečením maslom v miestach, kde budú žemličky.

Mám v obľube priradiť veciam v domácností viac funkcií. Tak napríklad z tejto formy na pečenie je hneď improvizovaný servírovací podnos. Má vysoký okraj, takže sa v ňom všetko pohodlne prenáša. Keď má forma voľno od pečenia, bezchybne poslúži a nezaberá len miesto v polici...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *