Aké prikrývky sa hodia na leto

Smotanová omáčka s hubami a knedličkami
3.7.2024
Marhuľový sirup s levanduľou
11.7.2024

Rovnako ako sa zvyšuje priemerná denná teplota, otepľujú sa aj noci. Namiesto perín, ktoré zahrejú, teraz naopak prichádza čas na lôžkoviny, v ktorých bude príjemne aj počas celého leta.

Možností je celý rad. Vyberať môžete celé periny alebo napríklad len obliečky. Zatiaľ čo na zimu je príjemný mikrovláknový baránok alebo napríklad flanel, na leto oceníte normálne hebké mikrovlákno alebo klasiku v podobe hladkej bavlny či bavlneného renforcé.

Pokiaľ ale máte ako periny poriadne duchny, možno je na čase zamyslieť sa nad nákupom ľahších letných prikrývok, pod ktorými vám nebude horúco a nebudete sa potiť. A nemusíte sa ani trápiť s otázkou, kam by ste tie duchny dali – s tým si hravo poradia vákuové vrecia, z ktorých prebytočný vzduch vysajete vysávačom. Aj najväčšia prikrývka sa potom ľahko zmestí napríklad pod posteľ alebo do komory.

56383_img_2749_eshop

Bavlnený set bez povliekania

Hitom sú v posledných rokoch prikrývky, ktoré sa nemusia povliekať a ktoré sú vďaka potlačiam sypkov rovnako krásne ako obliečky. Výhod majú celý rad: ušetríte si s nimi prácu pri prezliekaní a zapínaní obliečok, ktoré s nimi nie je potrebné používať. Sú vždy pripravené po ruke aj pre hostí či na chate a chalupe, rovnako ako napríklad pre seniorov, pre ktorých je prezliekanie ťažkých perín a zapínanie na gombíky náročné. O hygienu sa tiež nemusíte báť: strčíte ich jednoducho do práčky.

Najčastejšie obavy, ktoré sa spájajú s týmito „neobliekajúcimi“ perinami, sú práve tie ohľadom ich hygienickosti. Pravda je však taká, že aby ste mali posteľnú bielizeň vždy bez roztočov, prachu alebo zvyškov odumretej kože, mali by ste aj klasickú posteľnú bielizeň prať každý týždeň a matrac obojstranne vysávať každých 14 dní. Praním posteľnej bielizne sa navyše zbavíte len nečistôt priamo v obliečkach a nie už tých v prikrývke samotnej. Používanie diek, ktoré sa nepovliekajú, tak môžete zabiť dve muchy jednou ranou: duté vlákno, ktoré je ich výplňou, totiž môžete smelo dať do práčky, teplota závisí od materiálu sypku: naše bavlnené sypky, ktoré sú českej výroby, môžete prať na 40 °C, tie mikrovláknové dokonca na 60 °C. Na slniečku deky rýchlo uschnú, a keby náhodou predsa len pršalo, môžete ich s pokojným svedomím dať aj do sušičky.

55283_blumen-v-lonici-c

Jemné mikrovlákno pre každého

Niekto na dotyk preferuje bavlnené prikrývky, niekto si radšej užije hebkosť mikrovlákna. Mysleli sme na oboje a vybrať si môžete z celého radu vzorov v oboch materiáloch. A keby vás potlač predsa len omrzela, nie je samozrejme problém deky povliecť do vašich obľúbených obliečok.
19990_popisky-pred-po-1_eshop

Dajte roztočom zbohom

Keď už sme pri tom večnom boji proti roztočom, využiť môžete aj špeciálny sprej, ktorý ničí roztoče, špinu, plesne aj ďalšie choroboplodné zárodky. Matrac ním postriekajte 2-3x ročne. A nebojte sa, sprej je v bio kvalite, takže nebudete po jeho použití v spánku dýchať žiadne chemikálie.

A čo robiť s roztočmi v medzičase? Môžete použiť eukalyptový olej v rozprašovači s vodou, ten roztoče tiež neznášajú, takto pripravený domáci sprej môžete používať samozrejme aj na periny, koberce alebo závesy. Na matrace alebo koberce je skvelá aj jedlá sóda: cez jemné sitko ju rozprášte po celej ploche, nechajte asi 15 minút pôsobiť a potom ju normálne povysávajte. Hocikto nedá dopustiť ani na vysávač na roztoče s UV dezinfekčnou lampou.

Články, ktoré by vás ešte mohli zaujať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *