Ako efektívne sušiť bielizeň na šnúre aj v sušičke, aby netrpela ona ani vy?

Test strúhadla + tip na zeleninu do polievky
4.10.2024
Hruškový džem s karamelom
11.10.2024

Ľahko by sa dalo povedať, že sušenie bielizne predsa nie je žiadna raketová veda – a je to pravda. Pravda je ale aj to, že každý, kto sa niekedy snažil nabrať lavór mokrej bielizne na sušiak, nutne musel zistiť, že len tak to ale zase nie je.

Keď tam prádlo totiž len tak halabala navešiate, bude schnúť dlho, bude pokrčené a ešte sa ho tam ani tak nezmestí. Verím, že vy ako skúsená gazdiná máte svoje skvele, v priebehu rokov prepracované a overené systémy, vďaka ktorým bielizeň na sušiak navešiate čo najviac. Je to ale vhodné? Poďte sa s nami pozrieť aj ďalšie tipy, ako sušiť rýchlejšie a efektívnejšie, či už na sušiaku alebo v sušičke. 

  • Najmä v zime je sušenie bielizne často zdĺhavé a nepríjemné, pretože zvyšuje vlhkosť vzduchu a sušiaky zaberajú miesto. Perte ale vždy len toľko bielizne, koľko sa jej na sušiak zmestí bez väčších ťažkostí. Keď okolo seba bielizeň má dostatok priestoru, schne rýchlejšie, pretože vzduch môže cirkulovať. Sušiť môžete tiež na ramienkach, jednak kvôli cirkulácii, jednak preto, že bielizeň nebude tak pokrčená.
  • Nikdy, nikdy nesušte bielizeň priamo na radiátoroch. Tým by ste jednak výrazne predražili vykurovanie, a jednak by ste si bielizeň ničili. Mnohým materiálom priamy kontakt s horúcou plochou nesvedčí, rýchlejšie tvrdnú gumičky atď. Ak by ste bielizeň dokonca dali v niekoľkých vrstvách, začnú sa v tých stredných množiť baktérie a bielizeň zatuchne.
  • Bližšie k radiátoru ale môžete dať samotný sušiak alebo zaobstarať závesné mini sušiaky priamo na kúrenie. Sušiak by ale nemal byť k radiátoru prirazený: opäť by sa zhoršila cirkulácia vzduchu a mohli by sa zarosiť okná. Z dôvodu nedostatočnej cirkulácie vzduchu sa odporúča nesušiť ani v kúpeľniach, aj keď to na to zvádza.
  • Bielizeň pred zavesením poriadne preklepnite, napr. ponožky ručne natiahnite a vešajte všetko tak, aby nič nebolo prevesené: každý záhyb, ktorý na bielizni bude vo chvíli zavesenia, tam bude aj po uschnutí. 
  • Pri praní voľte najvyššie možné otáčky, pretože tým sa z bielizne odstráni viac vody. Nadmerná vlhkosť v byte môže spôsobovať plesne a množstvo ďalších problémov. Pokiaľ máte súčasťou pracej dávky kúsky, ktoré veľké otáčky neznesú, odstreďte ich zvlášť alebo ich jednoducho perte zvlášť pohromade. Kde urobiť ten správny kompromis s ohľadom na farby a vlastnosti tkanín, to už vyššia dievčenská naozaj je!
  • Sušte len vo vykurovanej miestnosti a pravidelne a dostatočne dlho vetrajte, aby ste odtiaľ dostali všetku odparenú vodu. V jednej práčke jej môže byť aj niekoľko litrov!
Ako efektívne sušiť bielizeň2

Používajte odvlhčovače

Pokiaľ s vlhkosťou v byte bojujete aj normálne a bez sušiaku v obývacej izbe, potom sa bez odvlhčovača jednoducho nezaobídete. Môžete používať jednorazové, doplňovacie aj elektrické, možno oceníte aj vlhkomer, ktorý vám poradí, kedy už treba odvlhčovanie použiť. Klasický pohlcovač vlhkosti vydrží zhruba 2-3 mesiace, takže zimnú sezónu zvládnete maximálne s dvoma náplňami.

Sušičky bielizne sú skvelí pomocníci, bez ktorých si v zime neviem predstaviť fungovať, hoci v lete ju používam len úplne výnimočne a preto, že polročné nepoužívanie jej rozhodne nesvedčí. Správna prevádzka sušičky tak, aby sa neničila bielizeň ani ona, ale chce poznať pár základných pravidiel.

  • Pamätajte, že zďaleka nie všetko prádlo do sušičky patrí, je preto vhodné sledovať štítky na oblečení. Rozhodne obmedzte pobyt v sušičke oblečeniu s membránami a inej funkčnej bielizni, tričkám s potlačami, ktoré môžu popraskať atď. Ja osobne som už pred rokmi povedala, že bežná bielizeň, ktorá neprežije sušičku, nemá (najmä v detských) skriniach čo robiť. Áno, niečo málo som zničila, pretože som to napriek upozorneniu na štítku do sušičky dala. Všeličo ale napodiv prežilo. :-)

  • Opäť platí, že bielizeň perte na čo najvyššie otáčky čo štítok dovolí. Čím menej vody v bielizni bude, tým rýchlejšie ju sušička usuší a teda aj s nižšou spotrebou (a že práve sušička žrút elektriny je). 

  • Neprekračujte maximálnu kapacitu sušičky, pretože potom bielizeň nedosuší a zavlhnutá znamená aj zatuchnutá.

  • Ja osobne, ak sa na konkrétny kus bielizne neponáhľam, z pracej dávky vyberám materiály, ktoré sa sušia výrazne dlhšiu alebo naopak kratšiu dobu ako zvyšok bielizne. Často teda takto vytiahnem džínsy alebo manšestráky, svetre, moje ľahké blúzky a topy, chlpaté mikrovláknové a flísové mikiny atď. Ak tam taký kúsok necháte, opäť sa predlžuje doba sušenia a bielizeň zatuchne. Tieto veci sušte samostatne alebo na sušiaku.

  • Nesušte všetko na jeden program, sušička ich nie nadarmo má niekoľko pre rôzne typy bielizne. Veľké kusy ako pánske rifle či obliečky sa dobre sušia na program (neprekvapivo) nazvaný ako jeans, obliečky atď.

  • Pravidelne čistite všetky filtre, ktoré váš model sušičky umožní. A raz za čas ju nechajte vyčistiť strojovo. K tomuto článku ma inšpiroval môj zážitok z minulej jesene, keď moja sušička prestala fungovať. Opravár hneď spoznal, že je to zaneseným vnútrom sušičky, odviezol ju, celú rozobral, vyfúkal. Od svojho návratu suší o dosť rýchlejšie a bielizeň je aj sama od seba voňavejšia. Podľa jeho slov je strojové čistenie treba po 3–5 rokoch prevádzky a ja som mala skôr šťastie, že sa motor po tých skoro 8 rokoch len odmietol točiť a „nezomrel“ úplne.

  • Pokiaľ sušíte zimné bundy, otepľovačky alebo ďalšie druhy bielizne, pri ktorých je žiaduce rovnomerné rozloženie páperovej alebo aj mikrovláknovej výplne (periny, spacáky atď.), dajte do bubna pár tenisákov. Bežné, napr. vlnené loptičky, ktoré sa na rovnomerné sušenie v bubne využívajú, na to nestačia, za týmto účelom siahnite naozaj po niečom ťažšom. Bundy budú ako nové!

Ako efektívne sušiť bielizeň3

Voňavé eko vajíčka

Alebo nechajte tenisáky svojmu účelu a kúpte si tieto voňavé vajíčka, ktoré príslovečne zabijú dve muchy jednou ranou. Bielizeň krásne prevoňajú vďaka prírodným esenciálnym olejom, klasickú aviváž sa pri sušičkovaní neodporúča používať, pretože zadržiava v tkaninách vodu a jej výpary potom sušičku zanášajú. Vajíčka fungujú aj ako naopak odporúčané loptičky, pretože počas otáčania bubna bielizeň našuchoria a oddeľujú ju od seba, čím sa zlepšuje cirkulácia vzduchu a tým pádom skracuje doba sušenia. Dokúpiť môžete aj samostatné náplne alebo druhý typ vajíčka určený na ekologické pranie.

Články, ktoré by vás ešte mohli zaujať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *