Bez utierky neuvaríte a neupečiete

Maslový ríbezľový koláč s krémom
28.6.2023
Šťavnatá bravčová živánska
5.7.2023

Keď na návšteve nazriete do kuchyne, všimnite si visiace utierky. Okamžite budete mať jasno, či je v tejto domácnosti všetko v poriadku.

Toto pravidlo odovzdávali babičky z pokolenia na pokolenie. Voňavé a slnkom „vybielené“ prádlo bolo vizitkou každej gazdinej. Dnes máme poruke práčku a veľa pracích prostriedkov, takže nie je najmenší dôvod neudržiavať kuchynský textil v čistote a bez baktérií.

Utierka, chňapky a kuchynský uterák - to sú parťáci, bez ktorých sa nemožno v kuchyni poriadne oháňať. K tejto výbave neodmysliteľne patrila aj zástera, pretože oblečenie bolo nutné chrániť, aby dlho vydržalo. Dnes ju s chuťou propagujem tiež, pretože ma už párkrát zachránila od maléru. Práca s čučoriedkami, paradajkami, červenou repou alebo špenátom sa aj dnes dokáže na obľúbenom oblečení podpísať, okrem toho, že medzi zásterami nájdete aj mimoriadne atraktívne kúsky. 

Bez tradičnej kockovanej utierky si neviem predstaviť ošatku so vzdúvajúcim sa cestom na domáci chlieb, bez obrázkových utierok zase nejednu jarnú, či vianočnú sezónu, ktorú kuchynský textil krásne odprevadí. Utierky sú tiež skvelými darčekmi. Práve tie kusové, obrázkové pridávam napríklad do balíčka s novou panvicou či porcelánovou misou na šľahanie dobrôt, kde tematicky ladia.

Pokiaľ milujete jedlo ako ja, nemôžem nespomenúť na to, akú zvedavosť vzbudzuje stôl s chladnúcim pekáčikom prikrytým čistou utierkou. Čo tam bude? Ak vás zradí nos, môžete sa chvíľu tešiť na to, čo asi tak uvidíte, až zdvihnete rožtek utierky. Iste určite pre vás niekto pripravil niečo dobré.

AKO SA STARAŤ O UTIERKY

2

Otázok okolo utierok je viac. Predovšetkým si môžete vybrať z celej škály materiálov a využívať ich je možné aj rôzne. Ale akokoľvek po nich siahnete, nakoniec sa aj tak stretnú v jednej práčke a tam sú pravidlá celkom jednoduché. Aj keď názov utierka napovedá, že s ňou možno utrieť kadečo, zvyknite si túto bielizeň rozlišovať a skladať na 3 kôpky:

a) utierky na doleštenie riadu z umývačky alebo na priame osušenie umytého riadu- tých budete mať stopercentne najviac a záleží len na vás, či si zaobstaráte utierky bavlnené, bambusové či ľanové (viď nižšie)

b) utierky, lepšie povedané uteráky, výhradne na ruky- ideálne bude, keď si vyčleníte jeden dekor, ktorý si nepomýlite s utierkami na riad, a ešte lepšie - s inou štruktúrou materiálu, ako je napríklad froté či vaflová tkanina

c) utierky prichádzajúce do styku s jedlom– sú to také fešné kúsky, s ktorými prikryjete kysnúce cesto, upečený koláč, aby voľne vychladol, kastról s hotovým jedlom, aby ste ho ochránili pred polietavým hmyzom, zavinuli štrúdľu a pod.

 

AKO ČASTO ICH MENIŤ?

To je ľahké, všeobecne platí jedno varenie = jedna utierka plus jeden uterák. Uvádzať čísla nemá zmysel, pretože možno nevaríte každý deň v týždni. Ale viete, aký je to tanec, keď dôjde na klasický obed. Samozrejme nie je varenie ako varenie, príprava nátierky pre dvoch aj upratovanie po jedle veľa povyku nenarobí. 

 

ČO DO UTIEROK NEUTIERAŤ?

Určite stolnú a pracovnú dosku, na ktorej sú zvyšky po varení, dokonca aj mäsová šťava a pod. Ak sa vám stane, že zachraňujete situáciu a po utierke siahnete, textil znečistený od krvi ihneď separujte a namočte do studenej vody. Až potom utierku pridajte do práčky.

Umytú zeleninu a ovocie zverte papierovým utierkam. Dokonale sajú a ešte než ich vyhodíte, môžete s nimi utrieť pracovnú dosku.

Nože a pracovné nástroje najlepšie ihneď umyte a upracte, ak ich už nebudete používať.

 

AKO STARAŤ SA O UTIERKY PRI PRANÍ?

  1. namáčajte, predpierajte - aj keď je vaša práčka výkonná, utierky bývajú plné škvŕn od potravín a vo väčšine prípadov to potrebujú; ak je potrebné zbaviť ich výrazných fľakov, použite žlčové mydlo; votrite ho do tkaniny z oboch strán a utierky nechajte namočené do rána vo vode, kde sa väčšina organických škvŕn rozpustí
  2. perte na vyššie teploty - výrobcovia kuchynského textilu uvádzajú nízke teploty pri praní bielizne, výrobcovia pracích práškov ponúkajú stopercentnú účinnosť pri likvidácii baktérií pri nízkych teplotách, ale to je málo platné, pranie s vyvárkou vám dá istotu, že v bielizni neprechovávate žiadne choroboplodné zárodky
  3. dezinfikujte - ak máte možnosť sušiť na slnku, určite to využite, ale bielizeň nedávajte na priame slnko, aby bavlnené vlákna nekrehli; utierky tiež riadne vyžehlite žehličkou nastavenou na teplotu bavlny, je to ten najlepší spôsob, ako udržať bielizeň voňavú a čistú
  4. sušičky bielizne utierkam tiež neprospievajú, vyprané textílie v rukách vyrovnajte a nechajte voľne usušiť, budete mať ľahšie žehlenie
3

VYBERTE SI Z RÔZNYCH KVALÍT TEXTILU

BAVLNENÉ UTIERKY - savé a mäkké utierky zo 100% bavlny sú v ponuke v hladkom prevedení, so spevňujúcou vaflovou štruktúrou, s vtkanými vzormi aj s parádnymi strojovými výšivkami. Vyberajte z kvalitných materiálov, ktoré majú gramáž okolo 240 g/m².

UTIERKY Z EGYPTSKEJ BAVLNY - sú známe vysokou savosťou a tým, že nežmolkujú a nepúšťajú vlákna. To je priaznivé špeciálne na leštenie skla a údržbu riadu z borosilikátu. Ak má vaša jedálenská súprava čiernu farbu, kúpte si utierky v tmavých farbách, na riade nenájdete ani stopu vlákien.

BAMBUSOVÉ UTIERKY - bambusové vlákna sú prirodzene antibiotické, zabraňujú tvorbe plesní a baktérií. Preto sú ideálne na využitie v kuchyni, kde nie je o baktérie núdze. Sú mimoriadne savé a na druhej strane veľmi rýchlo schnú. Popri užívateľskom komforte je príjemné i vedomie, že pestovanie bambusu je šetrné k životnému prostrediu.

ĽANOVÉ UTIERKY - patria k najdrahšiemu a najkvalitnejšiemu tovaru v tejto sfére. Preto ich vyberáme v sadách ako darčeky. Bývajú zhotovené z ľanového plátna patriaceho k najpevnejším materiálom upravovaným tzv. mäkčením. Vďaka tejto úprave je textília hebká a lesklá, pritom zostáva vzdušná a ľahká. Praním a používaním nadobúda na kráse, takže slúži po mnoho rokov. Také utierky sú savejšie ako bavlnené a sú prirodzene antibakteriálne.

4

FROTÉ ALEBO VAFLOVÁ ŠTRUKTÚRA UTIEROK ICH MÔŽE PASOVAŤ NA UTERÁKY

Štruktúrované materiály zaraďte do kuchyne formou uterákov, ktoré sú neustále po ruke. Práve iný vzhľad týchto materiálov ich na prvý pohľad, ale aj dotyk, odlíši od klasických utierok a nebudú sa vám pliesť. Kuchynské uteráky mimoriadne trpia, pretože po nich často siahneme v okamihu, keď nie je po ruke chňapka a tiež do nich všeličo vymiešame - pretekajúci obsah hrnca a pod. Tí praktickejší z vás si ich zaobstarajú v tmavších odtieňoch.

SADA VAFLOVÝCH UTEROK SRDCIA, 45 × 70 cm

6

DEKORY PODTRHUJÚ SEZÓNNOSŤ A ZDOBIA KUCHYŇU

Veľmi príjemne pôsobia originálne potlače utierok s rôznymi témami. Utierka s hubami, s kalendáriom pre nový rok alebo so žartovnými odkazmi pre rybárov, je dobrým tipom na darček pre vašich priateľov. Pribaľte k nim niektorú zo svojich domácich kulinárskych špecialít a máte úspech zaručený. Inšpirujte sa na našom e-shope.

HOMÁR, UTIERKY Z EGYPTSKEJ BAVLNY

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *