Maslový ríbezľový koláč s krémom

Bambusové výrobky sú tu pre vaše pohodlie
24.6.2023
Bez utierky neuvaríte a neupečiete
30.6.2023

Červené ríbezle plné zdravých látok dozrievajú, a pokiaľ sa oň vtáky s vami rozdelia, spotrebujte každú guličku. Ľahký ovocný koláč určite stojí za hriech.

Rada vás pozvem! Nadýchané cesto z masla a vajec, krém, ktorého sa neprejete a miska čerstvo natrhaných ríbezlí - to všetko by vás mohlo zlákať. Ríbezle som trhala po daždi a ruky som mala umáčané po ramená. Na také pekné chvíle potom spomínam do budúcej sezóny. Koláč môžete upiecť v každej guľatej forme, najvýhodnejšia je samozrejme otváracia forma na tortu, z ktorej sa cesto perfektne vyklápa. Pokojne však využite aj koláčovú formu – je síce nižšia, ale zas o pár centimentrov širšia, takže by som povedala, že dávka cesta vám vyjde akurát. Pár typov nájdete v galérii pod článkom a na našom e-shope.

Dobrú chuť!

002

MASLOVÝ RÍBEZĽOVÝ KOLÁČ

Príprava: 50 minút * Získate: tortu s priemerom 24 cm

Cesto

  • 190 g masla, rozpusteného a vychladnutého
  • 5 vajec, bielky a žĺtky zvlášť
  • štipka soli
  • 200 g krupicového cukru
  • 220 g polohrubej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva, bio
  • 180 g čerstvých alebo mrazených ríbezlí


Krém

  • 200-250 g smotany, 30%
  • 200 g mascarpone
  • 3-4 lyžice práškového cukru
  • štipka červenej potravinárskej farby

1. Rozpustite maslo a nechajte ho vychladnúť. Rúru zapnite na 200 °C.

2. Ušľahajte tuhý sneh z 5 bielkov a štipky soli, uložte ho do chladu.

3. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do svetlej peny, keď nadobudnú objem, preosejte na ne múku s práškom do pečiva a ručne ich vmiešajte. Rovnako ručne vmiešajte vychladnuté maslo. Vytvoríte bohatý hladký a hustý krém.

4. Opatrne do neho vmiešajte sneh a polovicu hotového cesta vlejte do maslom vymastenej a hrubou múkou vysypanej formy. Pridajte polovicu ríbezlí, cesto dolejte a zarovnajte do roviny. Navrch voľne rozprestrite zvyšok ovocia.

5. Koláč vložte do strednej časti rúry a pečte asi 15 minút, potom teplotu znížte na 175 °C pokračujte ešte 30 minút. Koláč vyberte z rúry, po 15 minútach roztvorte formu a cesto nechajte úplne vychladnúť.

Na krém - ušľahajte smotanu a ešte než začne byť tuhá, rýchlo primiešajte mascarpone izbovej teploty spoločne s cukrom. Ľahko premiešajte a nakoniec pridajte kvapku farby. Vmiešajte ju ručne, nemusí byť rovnomerne premiešaná; je pekné keď vytvorí jemné mramorovanie. Krém naneste na vychladnutý ríbezľový korpus zbavený dna, a oblou časťou lyžice vytvorte na povrchu vlnky. Na stred koláča navŕšte umyté a odkvapkané ríbezle.

Krém sa dá vytvoriť z masla, ale to už bude koláč o dosť tučnejší. Dávam prednosť mascarpone, pretože si ho môžem na koláč naložiť poriadnu vrstvu. Keď už raz za čas urobím niečo také hriešne, tak nech všetkým chutí. Krásnu farbu dodáte priamo šťavou z ríbezlí, je dostatočne hustá, ale tu som pridala kvapku potravinárskej gélovej farby. Aj na fotografii je vidieť, že farbu rozmiešam len tak naoko, nie dokonale, ako to má byť. V kréme potom zostanú belavé cestičky, ktoré vyzerajú zaujímavo – vytvoria jemné mramorovanie.

Jemné maslové cesto má nadýchanú štruktúru a s ovocím je chutné samo o sebe. Avšak ešte naň naložím krémovú čiapku a trochu zvyšných ríbezlí. V kontraste so sladkým krémom sa zdá byť kyslý, ale to mi práve príde zaujímavé.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *