Krachle – alebo využite suroviny z vianočného pečenia I

Trojkráľový koláč
6.1.2023
Do nového roka zdraví a v teple
13.1.2023

I - MLETÉ MANDLE A ORECHY

V našom dome lieta potravinový moľ. Povedala by som, že trochu predčasne, ale teplo vonku je nadmerné a doma máme veľa lákavých surovín. Napríklad mleté orechy a mandľová múku. Pečenie bolo síce dosť pred sviatkami, ale na druhej strane si rodina ochotne zvykne na niečo sladké na raňajky.

Takýmto príjemným doplnkom - po zdravej časti raňajok – môžu byť aj sladké krachle. Využijete nielen mrazené lístkové cesto, ktoré ste nepoužili na štrúdľu, ale predovšetkým mleté vlašské orechy, ktoré kvôli vysokému podielu oleja zatuchnú veľmi skoro. Krachle sú najlepšie stále teplé, a ak si trochu privstanete, budú na stole veľmi rýchlo, podobne ako lievance. O čo sa jedná?

Krachle sa vo veľkom predávali v 60. rokoch v rôznych pekárňach a cukrárňach. Jednalo sa o placky z lístkového cesta veľkosti dlane, ktoré sa potom doma najčastejšie spájali s pudingom a používali sa ako super rýchle pohostenie. Dnes, keď si môžete vybrať z veľkého množstva pripraveného lístkového cesta, môžete ich upiecť kedykoľvek sa vám zachce. Zvládnete ich urobiť bleskovo, takmer bez námahy a kedykoľvek sa do nich zahryznete, užijete si prvé čerstvé chrumkanie (tie, ktoré si kúpite, často zvlhnú). Recept na základné krachle obsahuje iba cesto, vajcia, krupicový cukor a škoricu. Vylepšujem ich len mierne. Pridávam do nich mleté mandle (tie mi zostali, ale dajte to, čo je v špajzi) a okrem trstinového cukru, ktorý dodá karamelovú chuť vďaka melase, pridávam aj plátky jabĺk.

Príprava: 40 minút * Dostanete: asi 10 krachlí, v závislosti od veľkosti

  • 1 ks lístkového cesta 350 - 400 g, hlboko zmrazené
  • 1 rozšľahané vajce
  • zvyšok mletých orechov, mandlí
  • trstinový cukor, nerafinovaný
  • škorica, jemne mletá
  • hladká múka na vyvaľkanie cesta

Na dokončenie

  • plátky mandlí
  • 2 menšie jablká 

1. Cesto rozmrazte pri izbovej teplote. Kým je ešte chladné, vyvaľkajte ho na pomúčenej doske na 3 mm hrúbku, povrch potrite rozšľahaným vajcom a jemne poprášte mletými orechmi alebo mandľami a trochou trstinového cukru.

2. Potom plát cesta trikrát preložte - pozri krok 2. Pomocou valčeka stlačte cesto a vyvaľkajte ho do tvaru obdĺžnika, ktorý nakrájate v dvoch radách na štvorce. Výsledné cesto môže mať 4 - 5 mm.

3. Teraz dajte na tanierik veľa škorice a trstinového cukru a všetko premiešajte. Vyberte si z nasledujúcich úprav:

  • Krachle so škoricovou kôrkou - Každý štvorec cesta potrite vajcom a obtlačte v škoricovej zmesi
  • Obrátené krachle s karamelovou príchuťou- Papier na pečenie potrite maslom a potom položte pripravené krachle so škoricovou zmesou nadol. Pečieme v hornej časti rúry tak, aby sa cesto rýchlo upieklo a cukor iba skaramelizoval a nespálil.
  • Krachle s plátkami mandlí- Štvorce cesta potrite vajcom a posypte plátkami mandlí. Až potom prstami husto naneste škoricovú zmes.
  • Krachle s jablkami- Štvorce cesta potrite vajcom, na povrch pridajte 1-2 tenké plátky jabĺk a potom prstami husto naneste škoricovú zmes. Tieto krachle budú menej sladké.

4. Ak nie je uvedené inak, vložte krachle do rúry predhriatej na 200 - 220 °C tesne pod stred a pečte 15 minút, kým nie sú prepečené a zlatisté. Krachle poriadne vyskočia a získajú lahodnú chuť a krehkosť.

POZN.: Napečte ich len toľko, aby ste ich zjedli teplé.

  • Vyrobiť domáce lístkové cesto je náročné časovo i energeticky. Preto siahame po cestách hotových, buď hlboko mrazených či chladených, pripravených na papieri na pečenie. Pri nákupu vždy skontrolujte ich zloženie. Na trhu nájdete cestá bez palmového oleja aj cestá s maslom. Aj tak ich konzumujte iba občas, pretože obsahujú veľké množstvo tuku.
  • Trstinový cukor sa vyrába z cukrovej trstiny, ktorá prirodzene obsahuje melasu. Tá má príjemnú karamelovú chuť a obsahuje radu vitamínov a minerálov, napríklad železo, vápnik, horčík a draslík. Trstinový cukor patrí medzi zdravšie alternatívy rafinovaného bieleho repkového cukru. Stále však platí, že nadmerné sladenie nášmu organizmu škodí, takže mlsajme s mierou.

Vyvaľkané cesto potriem prešľahaným vajcom a okrem okrajov ho mierne poprášim cukrom a jemne mletými orieškami a mandľami v dostatočnom množstve. Záleží na tom, čo mi v kuchyni ostalo. Potom ho trikrát zabalím a následne znovu rozvaľkám valčekom...

...v okamihu, keď cesto nakrájam na štvorce, je cesto vysoké asi 4-5 mm a má v sebe podiel mletých orechov. Teraz zostáva už len vybrať si z rôznych variantov zdobenia povrchu a krachle sprudka upiecť.

EŠTE JEDEN TIP: Ak máte zvyšné perníkové korenie, je tiež vhodné ho použiť. Okrem toho je to ďalšia možnosť, ako dať pečivu túto obľúbenú chuť.

Vôbec sa mi nepodarilo nájsť vysvetlenie názvu tohto pečiva. Z pôvodnej technológie som si odvodila, že cesto bolo posypané hrubým kryštálovým cukrom. V momente, keď sa zahryznete do vysokého chrumkavého cesta s pečenou cukrovou kôrkou, začujete charakteristický zvuk, ktorý nápadne pripomína názov KRaCHle :o)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *