Trojkráľový koláč

Chladné dni žiadajú teplé oblečenie
5.1.2023
Krachle – alebo využite suroviny z vianočného pečenia I
12.1.2023

Koláč s pôvabnou históriou sa k nám dokotúľal až z Francúzska, ale na Troch kráľov sa pripravuje v mnohých krajinách. Chutí po mandliach a pomarančoch.

Keď som bola malá, sestra aj ja sme sa s jedlom pri stole práve nepretrhli. To potom otecko vystrihol z papierového vrecúška korunu a tá pri stole pripadla tej, ktorá predtým zjedla svoju porciu. Oveľa krajší príbeh sleduje vyzdobená korunka, ktorú kladú na skvelý trojkráľový koláč napríklad vo Francúzsku alebo v Španielsku, Portugalsku i Švajčiarsku.

Jedná sa o chrumkavú galetku, často pečenú z lístkového cesta (poctivo pripraveného) vyplnenú kopcom mandlí ochutených pomarančom. Pôvod koláča je pripisovaný Francúzom (la galette des rois = kráľovský koláč) a dodnes sa pripravuje pri každoročnej recepcii organizovanej francúzskym prezidentom. Tento koláč je taký veľký, aby nasýtil všetkých hostí pri stole, ktorých býva okolo 150.

Koláč je jemný a lahodný, nič z toho, čo vám po sviatkoch preplní žalúdok. Je to skôr také pohladenie, po ktorom sa hneď zapráši. Veľký kus totiž nedostanete. V kresťanskej tradícii je koláč spojený s príchodom Troch kráľov, 6. januára. V tento deň podľa legendy prinášajú narodenému Ježiškovi svoje vzácne dary – zlato, myrhu a kadidlo. U nás sa hovorí „na troch kráľov o krok ďalej” a v tomto čase končí čarovný čas vianočný. Mal by sa odzdobiť stromček a všetko sa vracia do bežných koľají. V tento deň, ale na mnohých miestach našej krajiny obchádzajú domy koledníci oblečení do bielych košieľ a s korunami na hlavách. Buďte na nich pripravení s nejakou maškrtou, napríklad aj s týmto koláčom, pretože až vám napíšu na zárubňu nápis G+M+B (Gašpar, Melichar, Baltazár), zostane váš príbytok po celý rok chránený proti všetkým pohromám.

atrakcia vo vnútri koláča

  • Vo svete má krájanie koláča svoju tradíciu. Mal by sa rozkrájať na toľko dielov, koľko sa zíde stravníkov pri stole. Kedysi dostalo svoj diel aj služobníctvo a dokonca sa nechával diel pre prvého žobráka, ktorý šiel okolo.
  • V koláči sa ukrývalo prekvapenie, pôvodne v podobe zapečenej fazule, neskôr ju nahradili drobné porcelánové figúrky jezuliatka a ďalších figúrok z betlehéma. Kto nájde vo svojej porcii spomínaný predmet, zostane pri ňom šťastie po celý dlhý rok.
  • Za odmenu si môže nasadiť korunu, ktorá koláč dekoruje a stáva sa kráľom hostiny. Aby delenie koláča bolo spravodlivé, schovalo sa vždy jedno z detí pod stôl a naslepo určilo, ktorý diel komu pripadne. 

Príprava: 40 minút * Získate: koláč 23 - 24 cm

Cesto

  • 2 balenia lístkového cesta, rozvaľkaného
  • oriešok masla
  • 1 žĺtok + 1 lyžička mlieka, prešľahajte

Náplň

  • 120 g práškového cukru
  • 2 vajcia veľkosti M
  • 120 g zmäknutého masla
  • štipka soli
  • 120 g mandlí, jemne mletých, blanšírovaných
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 1 polievková lyžica nastrúhanej pomarančovej kôry
  • 1 lyžička bourbonskej vanilky
  • 1 lyžica brandy / dobrého rumu

Navyše

  • vykrajovacie formičky v tvare hviezd
  • veľká fazuľa alebo porcelánová figúrka
  • papierová korunka s dekorom o priemere 13 - 14 cm

1. Cesto nechajte chvíľu v izbovej teplote a rozviňte ho. Vykrojte kruh podľa dna formy a aj s papierom na pečenie ho vložte dovnútra zostavenej formy. Boky vytrite maslom a vyložte pruhom papiera na pečenie.

2. Zo zvyšku cesta vykrojujte rôzne veľké hviezdy a nechajte ich v chlade.

3. Náplň - cukor preosejte do misy robota, pridajte vajcia a prešľahajte dohladka. Pridajte zmäknuté maslo a soľ, a vyšľahajte bohatú svetlú penu. Po častiach vložte mandle, škrob, kôru, vanilku a alkohol, a znova všetko prešľahajte. Hotovú krémovú náplň navŕšte na pripravené cesto tak, aby zostalo po obvode asi 2,5 cm voľného miesta. Náplň uhlaďte do kopčeka a vtlačte do nej fazuľu alebo figúrku.

4. Rúru rozohrejte na 180 °C. Z druhého plátu cesta vykrojte kruh o kúsok väčší, než bol základ. Voľný okraj spodného plátu potrite vodou a druhým plátom prikryte náplň. Okraje prstami dobre pritlačte, aby sa náplň pri pečení nedostala von. Stred koláča poprepichujte vidličkou a povrch ľubovoľne dozdobte vykrojenými hviezdami. Koláč potrite prešľahaným žĺtkom a upečte ho dozlatista. Trvá to asi 35 minút.

Cesto s ktorým nepracujete, ponechajte v chlade. Odkladám aj vykrojené hviezdičky. Povrch trojkráľového koláča sa zdobí rôznym spôsobom, môžete ho len dotvarovať nožom, ale dávam prednosť vykrojeným tvarom, pretože tak využijem časť nepotrebného cesta. Silikónovú pracovnú podložku, vám po vianočnom pečení nemusím pripomínať. Je to skvelý pomocník, ktorý nezaberie miesto v kuchyni.

TIP - Pomaranče v bio kvalite, s kôrou vhodnou pre kuchynské využitie, vždy voľne nezoženiete. V tomto prípade pečiem s jemne mletou kôrou, ktorú kupujem v obchodoch so zdravou výživou. V kuchyni ju používam často, a tak ju mám stále po ruke.

Našľahanú mandľovú náplň navŕšte do formy tak, aby vytvorila okrúhly kopček. Nezabudnite dovnútra vtlačiť prekvapenie - veľkú fazuľu, sušenú slivku, figu, guľôčku marcipánu a pod., alebo priamo porcelánovú figúrku, pokiaľ však nebudú pri stole malé deti, ktoré by ju mohli prehltnúť.

ZAUJÍMAVOSŤ - vo Francúzsku majú figúrky na zapekanie svoje miesto i v múzeu. Do koláčov sa zapekajú od polovice 18. storočia, a v súčasnosti sa stali nezvyčajným zberateľským artiklom.

Nakoniec svoj koláč dozdobte vykrojenými hviezdami a nezabudnite povrch poprepichovať, aby z vysokej náplne mohla odchádzať para. Ešte potrieť povrch žĺtkom s lyžičkou mlieka pre farbu a lesk, a koláč môže ísť do rozohriatej rúry...

Teraz vám už prajem len veselé oslavovanie s kráľovskou zábavou. Deti vám s výrobou koruny ochotne pomôžu. Prajeme vám krásny, šťastný a zdravý rok 2023!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *