Ľadové margotkové rezy

Snežítko pre malých aj veľkých
12.11.2020
Advent v skle
18.11.2020

Rumová kokosová chuť patrí k čokoládovej tyčinke Margot už od roku 1944. Je vyrobená zo sójovej múky a okrem spomínaných základných chutí je zabalená do chrumkavej čokoládovej polevy. Predstavte si, že toto všetko umocníte úplne jednoduchým spôsobom upečením výborných rezov.

V 80. rokoch boli recepty z tyčinky Margot celkom populárne. Niet divu, že som si na tento, teraz už retro recept, spomenula pri plánovaní vianočného pečenia. Upečená margotka má totiž chuť vianočného pečiva. Margotky pečiem vždy túto dobou, pretože som si recept pretvorila do zimnej verzie, v ktorej je chuť kokosu a rumu ešte trošku posilnená. Rezy pečiem na plechu s antiadhéznym povrchom, takže sú hotové jedna, dve. Podávam ich rozkrájané na trojuholníky v záveji kokosových lupienkov. Vyzerajú ako roztrhané kúsky ľadu. Mrknite na koniec článku - a hlavne vyskúšajte!

ZIMNÉ MARGOTKOVÉ REZY

Príprava: 30 minút * Získate: plech veľký 35 × 25 cm

Cesto

  • 2 ks/100g kokosových tyčiniek Margot, celkom 200 g
  • 3 celé vajcia
  • 1 šálka trstinového cukru
  • 1 šálka slnečnicového oleja
  • 2,5 šálky polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 šálka mlieka
  • 5 cl kvalitného rumu

Zdobenie

  • 100 g čokolády na varenie
  • 2-3 lyžice masla
  • vrecko kokosových lupienkov (chipsov)

1. Margotky nastrúhajte na hrubom strúhadle. Vajcia ušľahajte s cukrom a do peny začnite striedavo pridávať olej a nastrúhané margotky.

2. Rúru rozpáľte na 175 °C. Do základu cesta postupne zapracujte preosiatu múku s práškom a striedavo mlieko. Krátko prešľahajte a nakoniec pridajte rum.

3. Cesto vlejte do vysokého plechu vyloženého papierom na pečenie.

4. Pečte 30 minút v predhriatej rúre. Cesto krásne vybehne, pred koncom pečenia ho skontrolujte špajľou.

5. Vychladnuté rezy polejte čokoládou rozohriatou s maslom vo vodnom kúpeli. Po chvíľke tuhnutia povrch rezov husto dozdobte lupienkami kokosu. Dajte krátko vychladiť.

Rezy nakrájajte na kocky veľké 10 × 10 cm a potom ich po uhlopriečke rozrežte na trojuholníky. Možno ich podávať s kopčekom ušľahanej smotany.

Tento plech je na rezy akurát, ale môžete si ich upiecť aj nižšie, na väčšom plechu. Nie je nutné pridávať papier na pečenie, použila som ho len preto, aby som rezy ľahšie vytiahla pred krájaním na trojuholníky. Rumom nešetrite, cesto sa krásne nakyprí a zvláčni.

Pracovala som s ručným mixérom a rada k tomu používam švédske misky, ktoré sú veľmi praktické, pretože sú vysoké. Príprava cesta je strašne rýchla, jediné, čo vás zdrží, je strúhanie Margotiek. Nechajte ich veľmi nahrubo, pretože kúsky čokolády sa potom objavia v upečenom ceste a vyzerá to pekne. Recept je pripravený na šálky, ale pracujte samozrejme s profesionálnymi odmerkami (moje hrnčeky majú náhodou rovnaký objem).

Tak, ešte trochu šľahačky, ak chcete, a krásne zimné ráno za oknami. Tieto rezy k nemu patria. Budete prekvapení, aké sú dobré...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *