Snežítko pre malých aj veľkých

Kokosky Raffaello
9.11.2020
Ľadové margotkové rezy
16.11.2020

Spomínam na sklenenú guľu z detstva, v ktorej sa pomaličky znášal sneh na malý domček obklopený lesnými zvieratkami. Nebola moja a nesmierne som si ju priala. Zakaždým spustila reťaz fantázie a neopakovateľne fantastické nálady. Možno mi kúsok zostal dodnes...

Pomaly znášajúci sa trblietavý sneh je krásny. Trebárs okolo starého lampáša na nároží. Len si vybavte zlatisté svetlo pomaly sa strácajúce do tmy. Vytvára úplne rovnaký dojem, len ho zavrieť do sklenenej snehovej gule. Ak nájdete pekný drobný predmet, na ktorý by vás bavilo sa pozerať, celkom jednoducho si môžete snežítko vyrobiť doma. Pre seba, pre deti i kamarátov všetkých vekových kategórií. Pretože snívať môžeme občas všetci.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA VÝROBU SNEŽÍTKA

Pripravte si menší pohár od zaváraniny, ale vyberajte podľa tvaru figúrky, ktorú vlepíte dovnútra. Hneď vás upozorním na jedno úskalie - čím užšie hrdlo má pohár, tým horšie sa predmety vkladajú dovnútra. Lenže čím užšie, tým bude snežítko krajšie. A pochopiteľne bude všetkým vŕtať hlavou, ako ste tam všetky detaily dostali. Proste efekt plachetnica vo fľaši. Pripravte si:

  • obyčajný pohár so šróbovacím viečkom
  • figúrku z keramiky, skla, plastu alebo iného vode odolného materiálu
  • ak je potrebné dostať figúrku vyššie, tak ešte nejaký podstavček (použila som 2 do seba zasunuté hlníkové kalíšky od čajových sviečok)
  • lepidlo v tavnej pištoli
  • vetvičky nastriekané striebornou farbou
  • strieborné glitre, prípadne rozdrvené vianočné ozdoby
  • umelý sneh (nemusí byť)
  • destilovanú alebo obyčajnú vodu
  • glycerín (tzn. Glycerol, zakúpite v lekárni)
  • dekoračnú pásku a prúžok hrubšieho kartónu
  • rezací nôž a záhradnícke nožnice

Pohár umyte a vysušte. Ak nemáte vysokú figúrku, potom ju umiestnite na malý podstavec, aby neskôr sedela alebo stála pri päte rozširujúceho sa pohára a nezapadla do jej hrdla. Môže to byť plastová súčiastka zo stavebnice alebo kúsok samo tvrdnúcej hmoty. Použila som hliníkový kalíšok od sviečky, ktorý som nastrihla a vložila do druhého dňom proti sebe.

FIGÚRKU PRILEPTE

Pomocou horúceho lepidla som prilepila snehuliaka na podstavec tak, aby za ním vzniklo miesto pre niekoľko vetvičiek nastriekaných strieborným sprejom. Kalúžka lepidla môže byť celkom vysoká.

STROMČEKY

Z vetvičiek som odstrihla krátke rozvetvujúce sa úseky. Postarajú sa o to, aby bola guľa priestorovo vyplnená. Pridŕžala som ich vo vyššej vrstve horúceho lepidla za snehuliakovým chrbátikom. Pozor na prsty, tuhne to rýchlo. A teraz to príde. Výšku stromčekov odhadnete približne podľa pohára, ktorým celý výjav pomerujete; ale je jasné, že úzkym hrdlom prejde len tak tak snehuliak, konáre sú zámerne širšie. Preto nechajte celú prácu dobre uschnúť do druhého dňa. Potom si pokojne trúfnete vetvičky stlačiť a prevliecť hrdlom pohára. Ide to - ladila som 3 x a všetko drží.

A PLNÍME…

… najprv som vlepila podstavec doprostred viečka. Opäť platí, vyššia vrstva lepidla a nechať poriadne uschnúť. Medzitým si do pohára namiešajte zhruba 2/3 glycerínu a 1/3 destilovanej vody. Premiešajte a pridajte trblietky alebo trošku bieleho snehu. Môžete pracovať iba s vodou, ale glycerínom zvýšite hustotu kvapaliny a preto sa budú trblietky pohybovať pomalšie. Pohár si dajte na tanierik, pretože aj keď ho nenaplníte až po okraj, trošku vody vytesníte von, keď začnete manipulovať svojím košatým stromoradím. Je pekné, keď je pohár plný a neurobí hore prázdnu kapsu. Viečko pred uzavretím pohára natrite vode odolným lepidlom, aby voda neunikala.

DOZDOBTE VIEČKO

Okolo viečka som prilepila prúžok pevného kartónu polepeného dekoračnou páskou. Snehuliak vyzerá spokojne, tak snáď je všetko v poriadku :o)

Ešte dôležitá poznámka - veľmi drobné a ľahučké trblietky zavíria, a často vyplávajú opäť nahor na hladinu. Napríklad glitre na Scrapbooking sú jemné ako prach. A trblietky, ktoré som vyrobila z rozdrvenej guľôčky, sú zase robustnejšie a pomerne rýchlo padnú na dno. Chce to niečo medzi tým. Nedalo mi to, takže ďalšie snežítko som naplnila polámanou guličkou, ale veľmi najemno (igelitom vystlaný mažiar) a roztok (pol napol) sa správal najlepšie. Pozor však na lepidlá a farby. Ak je na guličke dekór, zistila som, že sa voda zakalí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *