Tortička bez múky – alebo využite suroviny z vianočného pečenia II

Do nového roka zdraví a v teple
13.1.2023
Posaďte sa pohodlne, zdraviu a veku navzdory
21.1.2023

Rýchle, chutné, úsporné na čas, to sú prívlastky rezov, ktoré si pripravíte na plech alebo do formy, kedykoľvek vám zostane kokos.

II - STRÚHANÝ KOKOS

Určite sa vám v minulosti stalo, že ste objavili v špajzi pohár s kokosom, v miernom prípade zažltnutom, v horšom žltkastom. Strúhaný kokos sa vyznačuje sladkosťou, ale aj väčším množstvom tuku, takže má k únave sklony. Nenechajte ho ľadom, a radšej si upečte dobré nedeľné raňajky. Zjete ich na posedenie.

Ak sa vám stalo, ako mne, že na pečenie kokosových koláčov pred vianočnými sviatkami nedošlo, nachystané množstvo strúhaného kokosu vám zostalo ležať bokom. Radšej ho neschovávajte, ale vyskúšajte jednoduchý recept, ktorý vám zaberie asi 20 minút príprav. Len za polhodinku potom bude sladkosť na stole. Kokosové gule, ktorými som tortu ozdobila, vyrábať nemusíte. Ale je to ďalší spôsob, ako „zrecyklovať” zamrazený nevyužitý maslový krém. Vytvorte z neho guľôčky, ktoré vám uprostred miernej januárovej zimy pripomenú sneh za oknami :o)

abeceda_zdravi_03

K - AKO KOKOS

Kokos je cenenou surovinou, nezriedka sa radiacou k superpotravinám. Pre svoju nezameniteľnú vôňu, chuť a široké uplatnenie je využívaný nielen v kuchyniach.

Kokos chutí väčšine z nás. Je voňavý a vďaka spracovaniu krásne chrumkavý. Je vhodný na priamu konzumáciu, alebo na varenie a pečenie. Pokrmom dodáva ľahko exotický nádych. Je výživný, obsahuje veľké množstvo vlákniny, tuky, vitamíny skupiny B, C, E aj minerály – draslík, vápnik, fosfor a je vhodnou náhradou pri potravinovej intolerancii laktózy a alergii na mliečne proteíny. Všetci, ktorí museli prijať bezlepkovú diétu, dobre poznajú kokosovú múku, ktorá obsahuje len malé množstvo sacharidov a je ideálnou prísadou v každej zdravej kuchyni.

Najväčšej obľube sa teší strúhaný kokos alebo kokosové vločky. Ich zdrojom je sušená dužina kokosových orechov, ktorá je po odstránení hnedej šupky nastrúhaná, ošetrená vodnou parou a šetrne usušená. Strúhaný kokos využijete nielen na pečenie cukroviniek, sušienok alebo rezov na plech, ale aj na prípravu sladkých dezertov. Rovnako tak si ho môžete pravidelne pridávať do jogurtov a müsli, kaší a tvarohu, prípadne kokos vyskúšajte pri príprave ázijských slaných jedál s mäsom, ryžou a pod. Hoci sa kokos nedosladzuje, zo zrelých orechov je dužina príjemne sladkastá, pocitovo šťavnatá. Určite stojí za to porovnať chuťový rozdiel bio produktov a bežne dostupných surovín.

Príprava: 20 minút + 30 minút pečenia * Získate: korpus s priemerom 22 - 24 cm

Trený korpus

  • 150 g masla, zmäknutého v izbovej teplote
  • 100 g krupicového cukru
  • 5 vajec M
  • 100 g mandľového marcipánu, nastrúhaného 
  • šťava z ½ citróna
  • 1 lyžička nastrúhanej kôry
  • 150 g strúhaného kokosu
  • 20 g kukuričného škrobu (2 plné lyžice)

1. Zmäknuté maslo nakrájané na kocky vložte do misy robota, krátko prešľahajte a pridajte cukor. Najlepšie plochou metlou zmes vyšľahajte do peny. Počas práce niekoľkokrát zotrite maslo zo stien misy.

2. V okamihu, keď zmes zosvetlí a je nadýchaná, začnite pridávať vajcia, jedno po druhom. Každé zapracujte dohladka a až potom pokračujte. Rúru vyhrejte na 180 °C. Na hrubom strúhadle nastrúhajte marcipán. Aby to šlo lepšie, vychlaďte ho v chladničke. Keď ho budete pridávať do cesta, prstami ho rozdrobte, pretože v teple sa čiastočky začnú zlepovať.

3. Suché prísady vrátane citrónovej šťavy zapracujte stierkou ručne. Vznikne jednoliate cesto, ktoré presuňte do vymastenej alebo papierom na pečenie vyloženej formy. Cesto vložte do rúry a pečte po dobu 30 - 35 minút. Upečenie skontrolujte špajľou. 

4. Tortu vyberte z rúry a po 10 minútach otvorte formu. Nechajte úplne vychladnúť, potom jemne poprášte cukrom a tortu podávajte.

Dokončenie - Na ozdobu, alebo pri zvláštnych príležitostiach, môžete pridať pár rôzne veľkých kokosových gulí, ktoré pripravíte z maslového či orechového krému s prísadou rozdrvených obľúbených sušienok alebo kokosu.

Kokosový korpus – spracujte ho podľa receptu, je to úplne jednoduché. Pri trených cestách je však dôležité nepodceniť spracovanie masla s cukrom. Chvíľu to trvá, ale vydržte až do okamihu, keď maslová pena zbelie a je viditeľne nadýchaná. Tým dáte korpusu ľahkosť. Nakoľko bude pena nadýchaná, záleží na pomere surovín – čím viac pridáte cukru, tým menej krémovitá bude konzistencia.

Rozmrazený krém - pokiaľ vám z predchádzajúceho zdobenia torty či zlepovania cukroviniek zostane trocha maslového krému, aj malé množstvo zamrazte. Môže sa vám hodiť na zdobenie muffinov aj na výrobu ďalších cukroviniek. Krém rozmrazujte pozvoľna v chladnom prostredí a ešte studený použite.

Recepty na kokosové gule určite nepotrebujete. Možno ste si ich hojne užili pri vianočnom maškrtení. Patria totiž k obľúbeným cukrovinkám na sviatočnom stole. Hodí sa do nich aj trocha alkoholu, nastrúhané orechy, mandle aj kandizované ovocie. Záleží na vašich chutiach.

TIP - Ak budete zdobiť zimnú tortu, vytvorte rôzne veľkosti guličiek. Na korpuse vyzerajú prirodzenejšie. Ak pridáte do maslového základu krému orechy a drobčeky z tmavých sušienok, guličky budú tmavé, svetlé vyrobíte prídavkom kokosu. Nakoniec ich všetky ešte v kokose vykotúľajte.

Nadýchaná a úplne bez múky. Kokos dodá cestu určitú šťavnatosť a cukrovať veľmi nemusíte, torta je sladká práve vďaka kokosu a mandľovému marcipánu. Ak si doprajete porciu našľahanej smotany, potom určite bez cukru. Ak nestrážite kalórie, pekne doladí celok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *