Objavte jednoduchý recept na tradičnú budapeštiansku tvarohovú nátierku – ideálnu na chlebíčky, desiaty aj pohostenie.
Výživné raňajky, sýta desiata alebo ľahšia večera, budapeštianska nátierka zvládne byť čímkoľvek, čo práve potrebujete. Táto klasika slovenskej kuchyne, ktorá sa už pomaly posunula do kategórie retro receptov, má stále veľa priaznivcov – a my sa vôbec nečudujeme.
Budapeštianska nátierka v sebe totiž kombinuje všetko, čo k vyváženému jedlu patrí: dostatok bielkovín v podobe tvarohu, čerstvú zeleninu a trochu korenia na chuť. Keď zjete 4 krajce hrubé na dva palce, tak z toho naozaj príliš zdravá desiata nebude, ale mne vystačí 1 vanička tvarohu na 2 tenké krajce, pretože jej preferujem poriadnu vrstvu a zvyšok dojem lyžicou. :-)
A mimochodom, tvaroh patrí k najstarším mliečnym výrobkom a je neoddeliteľnou súčasťou aj vidieckej, ľudovej kuchyne: spolu s krajcom chleba často tvoril základ obeda napríklad pri práci na poli. Teraz už ale nebudem zdržiavať a poďme sa pustiť do prípravy: tá je tentoraz naozaj jednoduchá.
Príprava: 10 minút
Získate: nátierku na 3–4 krajce chleba
Pri pohľade na stopkový zeler v surovinách sa možno chytáte za hlavu, že čo ten tam má robiť, keď do klasickej budapeštianskej nátierky rozhodne nepatrí. Musím vám dať za pravdu v tom, že v recepte, ktorý robievala moja mamka, naozaj po stopkovom zelere nebolo ani stopy, napokon, vo vtedajšej dobe u nás asi len málokto túto skvelú zeleninu vôbec poznal, pretože na pultoch obchodov bežne k videniu rozhodne nebol.
S tým, že do nátierky nepatrí, už ale súhlasiť nemôžem. Jednak sa s čerstvou aj mletou paprikou, cibuľou a tvarohom chuťovo skvele dopĺňa, ale hlavne je vďaka nemu nátierka ešte chrumkavejšia a tomu jednoducho nejde odolať.
1. Cibuľu, papriku a prípadne aj kúsok stonkového zeleru nakrájajte úplne najemno: predsa len chystáme nátierku a nie šalát, s príliš veľkými kúskami by sa nátierka zle mazala a ani chute by sa tak dobre nepremiešali.
2. V miske vidličkou vymiešajte tvaroh s mäkkým maslom. Aby ste ich vymiešali dohladka, nesmie byť príliš chladný ani tvaroh, pretože to by zmäknuté maslo opäť stuhlo – aj v tomto prípade preto používajte suroviny pri izbovej teplote. Aj samotná nátierka je lepšia „odstáta“, pretože vyššia teplota nechá rozvinúť arómu zeleniny i korenia.
3. Do tvarohu prisypte korenie, vložte zeleninu a všetko premiešajte: máte hotovo.
Ako pomocníka pre tento recept som z ponuky nášho e-shopu tentokrát vybrala praktické smaltované misky. Mám ich oveľa radšej než klasické plastové, pretože sú v podstate nesmrteľné, majú pekný pravidelný tvar, takže s pomocou stierky z nich dostanete pokrm naozaj do poslednej kvapky :-), a hlavne: na rozdiel od tých plastových nikdy nezačnú zvláštne zapáchať, ani keď do nich dáte marinovať mäso alebo v nich budete ukladať vopred olúpanú cibuľu.
SMALTOVANÉ MISKY S VIEČKAMI AMANDE BÉŽOVÉ
Sadu tvoria štyri rôzne veľké, stohovateľné misky, ktoré tak nezaberú zbytočný priestor navyše, vďaka perfektne padnúcim plastovým viečkam uchovajú potraviny v bezpečí pred pachmi aj uschnutím a v kuchyni ich už nikdy nedáte z ruky.
Smaltované výrobky vyberajte aj v zaujímavých dekóroch!
Tipy na domáce pečivo aj ďalšie nátierky
Vyskúšajte naše recepty a zdieľajte svoj pokrm s nami na Facebooku alebo Instagrame s #decoDomaVaří.