Adventný svietnik z formy na bábovku

Mandľová vianočná štóla bez kysnutia
15.11.2023
Čokoláda s medveďmi
22.11.2023

Pomaly sa nám približuje čas adventný, a okrem tradícií, ktorých je s ním spojených hneď niekoľko, nastali dni šedé a kratučké. Presvetlite si ich kúzelným svetlom sviečok.

Denného svetla je začiatkom adventu najmenej z celého roka. Už v popoludňajších hodinách sa znesie tma, že sa dá krájať, a nezostáva nič iné, len sa uchýliť pod rozsvietené lustre, lebo šero nášmu zdraviu nijako neprospieva. Už reklamné slogany z prelomu prvej republiky hlásali: „Elektrické vianočné sviece rozjasnia každému líce.” Dnes, keď si nájdeme chvíľku času a pohody, s veľkou potechou elektrické svetlá vypíname a uchyľujeme sa k plápolajúcim plamienkom sviečok. Advent nás nabáda k tichému rozjímaniu, a tak buď tento čas pochválený, že aspoň trochu spomalí naše kroky.

V nedeľu 3. decembra privítame 1. adventnú nedeľu - železnú, ktorej názov dopĺňa bronzovú, striebornú a zlatú nedeľu. Prvá svieca - svieca nádeje, ktorá sa v tento deň zapaľuje, by mala byť fialová (ako ďalšie dve), až štvrtá svieca symbolizujúca radosť, bola ružová. Ešte máme chvíľku na vymýšľanie tradičného adventného venca, alebo voľnejšieho zoskupenia sviečok, ktoré môžu byť ukotvené v samostatných hrnčekoch, vo veľkom hlinenom kvetináči, v pohároch na víno, skrátka ako sa vám zapáči. Váš sviatočný aranžmán by mal harmonizovať s okolitým prostredím, ale predovšetkým by mal byť bezpečný.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ K VÝROBE ADVENTNÉHO SVIETNIKA

Adventný svietnik si skutočne môžete vytvoriť z čohokoľvek. Ja som siahla po tradičných materiáloch - po ihličí, orieškoch, jabĺčkach... Keď som dala dole zo steny starodávnu formu na bábovku (rovnako použite aj úplne novú), všetko do seba zapadlo. Ak pečiete, určite doma nájdete podobnú. Pripravte si:

  • bábovkovú formu
  • 1½ vrecka búrskych orieškov
  • hrubší povrázok alebo stuhu
  • 4 hrubé sviece vysoké 12 cm
  • 4 sklenené stojančeky na sviečky
  • vlašské a lieskové orechy, mandle v škrupine
  • vetvičku čečiny
  • drobnejšie šišky
  • kuchynské vykrajovacie formičky s vianočnými tvarmi

Jedinú starosť som mala s tým, ako ukotviť sviece. Zvolila som robustné tvary so širokou základňou, nakvapkaným voskom som ich pripevnila na sklenené svietniky v tvare tanierikov, ktoré sa pekne usadili do zarovnaných búrskych orieškov, a to všetko zahrnula ďalšími dekoráciami.

ADVENTNÉ SVIETNIKY A VENCE NIKDY NENECHÁVAJTE V PRIEVANE A BEZ DOZORU!

Sklenené svietniky sa perfektne opreli o stenu bábovky a jej kovový stred a tým sa ukotvili. Je dôležité, aby na nich sviece pevne držali. Môžete ich prilepiť aj lepidlom v tavnej pištoli. Lepidlo ide neskôr zo skla odstrániť, aj keď nie bez stopy, ale to nevadí. Najdôležitejšie je, aby bol vytvorený aranžmán stabilný. Kvalitné sviečky dnes už nekvapkajú a horia pomaly a veľmi dlho, takže svoju úlohu v adventnom svietniku dobre splnia. Napriek tomu ich nenechajte dohorieť ďalej než do polovice a z cesty im odstráňte všetko, čo by svojimi plamienkami ohrozovali. Až svietniky z aranžmánu odstránite, zostane vám misa plná dobrôt.

Dekorácie, ktoré dodajú vášmu domovu tú správnu atmosféru, nájdete na našom e-shope TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *