Ako pestovať kávovník v kvetináči

Jarná špenátová roláda s tvarohom
23.4.2025

Kávovník si môžu zamilovať aj tí, ktorí kávu nepijú. Hoci to znie ako protireč, je to tak: kávovník je totiž krásna vždyzelená rastlina, ktorú môžete bez problémov pestovať doma na okne.

Podmienky na to, aby vám doma plodil a vy si s vrecom zozbieraných plodov zabehli do pražiarne, mu doma pochopiteľne poskytnete len ťažko. Ich ideálne stanovište sa nachádza v tropickom páse v nadmorskej výške 1250-1500 m nm, pri priemernej teplote okolo 25 °C a pomerne vysokej vzdušnej vlhkosti - praotec kávovník najskôr pochádzal z Etiópie.

Do rodu kávovníkov patrí 100 druhov stromov, ako plodina sa ale pestujú hlavne dva z nich: kávovník arabský (Coffea arabica) a kávovník statný (Coffea robusta). Je to naozaj stará kultúrna plodina, jeho kultivácia sa začala pred nejakými 1300 rokmi v arabských krajinách a pôvodne spolu s expanziou islamu sa zvyk popíjania kávy rozšíril do sveta. Robusta je menej náročná na pestovanie a je odolnejšia voči škodcom, chuťovo ale väčšina sveta uprednostňuje arabiku. Tá tvorí asi 70% všetkej kávovej produkcie a jej najväčším pestovateľom je dnes Brazília, v prípade robusty vedie svetový trh Vietnam.

 
Toto už je ale k histórii pestovania až až a teraz sa poďme pozrieť na to, ako v domácom pestovateľstve začať konkurovať Brazílii. :-)

Ako pestovať kávovník?

Za dobrých podmienok vypestujete aj 3 metre vysokú rastlinu, v slovenskom byte to ale nie je príliš pravdepodobné. Kvitnutie začína po 3–4 rokoch, zrnká dozrievajú zhruba 10 mesiacov po odkvete. Ak sa vám podarí dostať ich do tejto fázy, naozaj môžete žať a upražiť si vlastnú kávu. Tak veľa šťastia!

Ide to aj zo semien

Je to náročnejšie, ale ide to, pred výsadbou je ideálne semienka namočiť aspoň na pár hodín do vody, aby sa „aktivovali“. Semienka navyše musia byť čerstvé, inak rýchlo strácajú klíčivosť. Semená vložte do vlhkej pôdy, prekryte tenkou vrstvou zeminy a zalejte; nasledujúcich pár týždňov by horná vrstva nemala vyschnúť. Na klíčenie potrebujú 20–25 °C a dostatok svetla, pozor ale na priame slnko. Preferujte kyslejšiu zeminu a udržujte optimizmus: prvé klíčky na vás vykuknú až po zhruba 6 týždňoch.

Sadba na istotu

Áno, pestovanie zo semienka nie je úplne jednoduché, preto niet divu, že mnoho pestovateľov radšej siahne po odrastenejšej sadenici – zoženiete ju navyše ľahšie ako čerstvé semená a obvykle stojí pár eur, nie je to žiadna hrôza. Kávovníky zoženiete v kvetinárstvach, záhradníctvach a vďaka svojmu dekoratívnemu vzhľadu niekedy aj v hobby marketoch alebo obchodoch s nábytkom a dekoráciami. Úžasne vyzerá aj v machových guliach – kokedamách.

Kvalitná pôda a dostatok zálievky

Kávovníky preferujú kyslejšiu pôdu (skvelá je rašelina s prídavkom drveného dreveného uhlia) a dostatočnú zálievku. Na dno kvetináča mu dajte drenáž, akokoľvek miluje veľa zálievky, neznáša premokrenie. Nie je to ani žiadny cestovateľ, nájdite mu svetlé teplé miesto a tam ho jednoducho nechajte žiť, ani v lete ho nedávajte von, tam by mu bolo horúco, je to síce subtropická, ale aj vysokohorská rastlina. V lete mu doprajte 25 °C, v zime okolo 20 °C. Najlepšie mu bude na juhovýchodnom/juhozápadnom okne, ak ho odtienite od priameho slnka. A pozor, naozaj, ale naozaj nemá rád prievan!

Hra na včeličky

Ak sa chcete tešiť z krásnych červených bobúľ, treba kávovník opeľovať, napríklad štetcom: v obývačke dostatok včiel na opeľovanie najskôr mať nebudete. Kvitnúť (a plodiť) začína asi v 4 rokoch, semená nakoniec môžete aj zožať a napríklad rovno zase zasadiť.
18574_zv1010_2_eshop

Subtrópy aj v zime

Aby sa vášmu kávovníku darilo, doprajte mu zimný odpočinok. Je to návštevník zo subtrópov, takže ústredné kúrenie a suchý vzduch mu nerobia dobre, doprajte mu preto rosenie alebo pokojne zvlhčovač vzduchu, nemal by ale mieriť priamo na rastlinu. Odporúčaná teplota je 17–20 °C, takže býva vhodné sťahovanie do spálne alebo inej chladnejšej, napriek tomu svetlej miestnosti. Rovnako je potrebné znížiť zálievku, subtropický kávovník nemá rád prílišný chlad, a pokiaľ je substrát premokrený, ľahko mu začnú odhnívať korene.

Články, ktoré by vás ešte mohli zaujať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *