Koktejlové croissanty

Korunka pre štedrý večer
24.12.2023
Obrúsok pre zimnú poéziu pána Lady
4.1.2024

Síce ešte nemáme po sviatkoch, ale mne sa zachcelo upiecť nejakú slanú „chuťovku“ ku koncoročnému pohosteniu. Dala som však prednosť rýchlovke, ktorá bude fofrom na stole. Napríklad s pohárom dobrého vína počas silvestrovského večera.

Určite máte svoje zvyklosti, ako si zahrešiť pri obrazovke. Úplne stačí chutná nátierka, naložená pikantná zelenina a k tomu domáce pečivo. Nelením a napečiem domáce žemličky alebo v tomto prípade vlastne rožteky s pomocou praktického valčeka na výrobu croissantov.

PRICHYSTALA SOM SI  lístkové cesto (dala som prednosť hotovému), kus nastrúhaného ementálu, rozšľahané vajíčko na potretie rožkov a plech s papierom na pečenie. Cesto by malo mať tvar obdĺžnika. Predáva sa natočené na papieri na pečenie, takže som dokonale bez práce. Cesto je pomerne tenké, na rožky by som zvolila aspoň 0,5 cm. Rožteky ale budú maličké, tak je asi všetko v poriadku. Valček som nechala prebehnúť po pláte cesta a šlo to výborne. Cesto sa rozkrájalo, ako som očakávala. Žiadny kúsok nezostal zamotaný do valčeka.

OCHUTENIE SYROM Rožteky budú chutnejšie, keď do nich zaviniete jemne nastrúhaný syr. Syr je dostatočne výrazný, ale samozrejme je možné k rožkom pridať rascu alebo mak, podľa chuti. To narezanie na rovnej strane trojuholníka je potrebné na stočenie rožka do oblúčika. Nakoniec bola hrúbka rozvaľkaného plátu cesta akurát. Rožky sú malé, ale pri pečení sa nafúknu. Preto ich dajte na plech vo väčších odstupoch. Ešte ich zostáva potrieť rozšľahaným vajíčkom s jednou lyžicou vody a dať piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 °C.

Tieto malé chutné rožteky sa skvele hodia ku krabiemu šalátu alebo k plátkom lososa a verím, že sa po nich u Vás doma len tak zapráši.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *