Korunka pre štedrý večer

Sviatočná ryba s omáčkou aioli a ako pasterizovať vajcia
20.12.2023
Koktejlové croissanty
27.12.2023

Tak a je to tu, toľko očakávaný sviatok, čarovný Štedrý deň.

Všetko, čo sme nestihli, už nestihneme, ale všetko, čo očakávame, je ešte len pred nami. A tak vám prajem pokojný Štedrý večer, nesmiernu pospolitú pohodu a nespáleného kapríka. Keď už sme pri večeri, nemôžem inak, než vám ešte narýchlo podstrčiť nápad na slávnostný stôl, aby bol žiarivo prestretý. A tiež tým vzdávam hold všetkým gazdinkám a šikovným mužom, ktorí sa spoločne prehrýzli upratovaním, nákupmi i slávnostnou výzdobou svojho domova, a zaslúžia si – keď nie svätožiaru – tak kráľovskú korunu.

Možno je trochu viac pre princezné, ale tak nejako mi to vyšlo. Chcela som vám nafotiť obrúsok zložený do tvaru vianočného stromčeka, ale vzdala som to. Ten nápad poznám niekoľko rokov, avšak tento rok sa objavil snáď vo všetkých médiách a určite ste sa s ním stretli. Radšej som vám poskladala korunku; predovšetkým preto, že je veľmi jednoduchá, a nemienim vás trápiť nejakými zložitosťami, na ktoré nie je čas. Zloženie obrúska vám zaberie asi tak jednu minútu.

4 KROKY NA ZLOŽENIE OBRÚSKU

Korunku poskladáte aj z kvalitného jednorazového obrúska typu Duni, ktorý vyzerá veľmi prirodzene. Na slávnostné rodinné večery dávam prednosť textilu, takže som skladala z látkových obrúskov. Pripravte si:

  • látkové obrúsky
  • tenkú stužku v potrebnej farbe alebo zlatú dutinku, pre každý obrúsok v dĺžke 80 cm
  • čokoľvek na dozdobenie – imelo, drobnú vianočnú dekoráciu, papierovú menovku a pod.

1. Obrúsok rozložte rubovou stranou pred seba na koso a spodnú časť prehnite nahor tak, aby vznikol trojuholník. Pravý cíp trojuholníka uchopte a prehnite smerom k hornému rohu.

2. To isté urobte s ľavým cípom, prehnite ho smerom k hornému rohu. Pred vami leží zložený kosoštvorec.

3. Teraz ohnite spodnú časť kosoštvorca do rubu. Hrany nie je nutné zožehľovať. Opäť vznikne trojuholník.

4. Vzniknutý trojuholník zdvihnite z podložky, stočte ho do kruhu a vzadu zasuňte ľavý a pravý cíp do seba. Vpredu sa horné špičky zloženého obrúska roztvoria a vytvoria boky korunky. Korunka stojí na kruhovej základni, cípy sú vzadu spojené. Pre parádu môžete korunku v dolnej časti obtočiť stužkou alebo šnúrkou, ktorú zaviažete na mašličku. Za ňu je možné prevliecť ľubovoľnú vianočnú dekoráciu.

KORUNA PRE KAŽDÉHO HOSŤA

Ak je vás pri stole viac, a potrpíte si na zasadací poriadok, pripojte k dekoračnej šnúrke menovku alebo prianie pre každého stravníka. Je to nádherné privítanie. Ja som pri tréningu zvolila iba vetvičku imela, ktoré mám nesmierne rada.

Nádherné prežitie sviatkov plných lásky a dobrého jedla prajem za seba aj za celý tím deDoma!

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *