Langošové muffiny

Ružová je farbou roka 2023
22.4.2023
Kuchyňa plná kvetín
28.4.2023

Obľúbené vyprážané pochúťky si môžeme dopriať iba občas. Je tu však možnosť, ako ich pripraviť iným, zdravším spôsobom.

Čo môžem zveriť rúre, to ochotne robím. Nielenže šetrí môj čas, pretože sa vždy jedná o viac porcií pre početnejších stravníkov, ktoré tak urobím naraz, ale predovšetkým pokrmy nepotrebujú plávať v tuku. Viem, vyprážané šišky nemožno nijako obísť, aj keď môžete vyskúšať diétnejšie donuty, prípadne lievance a pochutnáte si tiež. Klasický recept pre nadýchané cesto vytvorené na panvici určite poznáte, ale aj v tomto prípade sa dá vyskúšať niečo nové. Ak ste priaznivcom kysnutých ciest, a máte klasický plech na muffiny, nebude v tom žiadny problém.

Nie vždy máme po ruke všetky suroviny, ale pre toto výborné pohostenie nebudete potrebovať nič zásadné. Mlieko, sušené droždie, biely jogurt a olej určite patria k štandardnej výbave vašej domácnosti. Večeru vylepšite zeleninovým šalátom, a ak chcete, pohárom bieleho vína.

Príprava: 40 minút + kysnutie a pečenie * Získate: 12 ks = klasický plech na muffiny

Kysnuté cesto

  • 330 g hladkej múky, preosiatej
  • 7 g sušeného droždia, 1 balíček
  • 150 ml mlieka
  • 100 g bieleho jogurtu, izbovej teploty
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 2 lyžičky soli
  • repkový olej na vymazanie plechu a dokončenie

Obloha

  • téglik kyslej smotany / domáci kečup
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • štipka soli
  • rukola
  • paradajky, rozpolené
  • 150 g goudy, jemne nastrúhanej

1. Do misy robota dajte múku, droždie a zmes premiešajte.

2. Pridajte vlažné mlieko prešľahané s jogurtom, 2 lyžičkami oleja a soľou. Nechajte dlho spracovať, až cesto nelepí a vytvorí kompaktnú mäkkú hladkú guľu. Uzavrite ho pod fóliu a nechajte kysnúť v izbovej teplote, asi 35 - 40 minút.

3. Na doske vytvorte valec a rozdeľte ho na 12 dielov. Každý vytvarujte do gule a zaplňte nimi olejom vymastenú muffinovú formu. Pomocou jamkovača (alebo použite obrátený pohárik - panák) vtlačte cesto do jamiek. Muffiny nechajte ešte 10 minút kysnúť pod utierkou, potom ich pomažte olejom a vložte do horúcej rúry vyhriatej na 185 - 190°C. Pečte sprudka 25 - 30 minút, do zozlatnutia.

Muffiny podávajte s obľúbenou oblohou, najčastejšie je to kečup a nastrúhaný syr, alebo s kyslou smotanou ochutenou rozomletým cesnakom, sladkými paradajkami a ľubovoľným zeleninovým šalátom.

Ako vidíte, opis práce je veľmi jednoduchý. Aby cesto dobre vykyslo, je potrebné, aby všetky ingrediencie mali izbovú teplotu. Zamieša ho za vás robot a v medzičase si môžete pripraviť oblohu.

... pri pečení v rúre máte opäť voľné ruky. Dôležité je dať cestu čas, aby pekne nakyslo a bolo vláčne a ľahké. O to sa nebojte, akonáhle vtlačíte cesto do muffinových mištičiek, okamžite sa zdvihne nahor (vidíte to hneď na prvom kúsku cesta). Tento manéver je dôležitý, aby muffin dostal správny tvar.

TIP: Pokiaľ si zaobstaráte plech na malé muffiny, upečiete 24 kúskov efektného pohostenia, hodiaceho sa k vínu a večernému posedeniu s priateľmi.

Oblohu langošového cesta si zvoľte podľa svojich preferencií. Ak si robíte domáci kečup, neváhajte ho použiť. Z nastrúhaných syrov odporúčam goudu, ktorá je síce tučnejšia, ale muffiny skvele doladia.

Pokiaľ sa predsa len rozhodnete pre vyprážanie na panvici, potom nezabudnite, že existujú ochranné sitká, vďaka ktorým vás nebude ohrozovať horúci tuk. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *