Smažená ryža so zeleninou a kuracím mäsom

Napínavé premeny sedačiek
2.7.2025

Vyprážaná ryža nie je len trend v stravovaní, ale hlavne zdravý spôsob, ako si pochutnať. Medzi veľké hviezdy patria tzv. stir-fry pokrmy, čo v preklade znamená miešaj a smaž a veľmi obľúbená je aj vyprážaná ryža. Suroviny sa nijako nelíšia od toho, čo máme radi v slovenskej kuchyni, takže rozhodne odporúčame na vyskúšanie!

Na vyprážanej ryži je skvelé to, že pri jej príprave spracujete aj zvyšnú ryžu od obeda a povädnutú zeleninu, navyše je to skvelé a rýchle jedlo, ktoré zasýti a pritom je naozaj plnohodnotné. V našej rodine je natoľko obľúbená, že na obed robím zámerne ryže toľko, aby pre všetkých zostalo aj na večeru. Na „ochutenie“ použite všetko, čo máte radi a po ruke, ako bonus sa vždy hodia aj huby, ideálne napríklad Judášovo ucho, ale zvládnete to aj so šampiňónmi.

Do klasickej ázijskej vyprážanej ryže patria aj miešané vajíčka. Hoci kombinácia ryže a vajec znie niekomu zvláštne, v mnohých ázijských krajinách patria oboje medzi základné suroviny a kombinujú sa veľmi často. A treba podotknúť, že aj môj tatko, ktorý žiadne tieto novoty naozaj nevyhľadáva (ba dokonca sa im skôr vyhýba :-)), uznal, že to má niečo do seba a dokonca si aj pridal.

A mám ešte jeden tip: namiesto ryže kedykoľvek použite ryžové rezance, ideálne široké ploché (phó), ide ale aj s vlasovými (bún). Uvarené sú za chvíľočku a sú veľmi zdravé!

Smažená ryža so zeleninou a kuracím mäsom2

SMAŽENÁ RYŽA

Príprava: 35 minút
Získate: 4 porcie

  • 4 hrnčeky uvarenej ryže
  • hrsť Judášovho ucha + vriaca voda na jeho zaliatie
  • 300 g kuracieho mäsa
  • rastlinný olej, ideálne arašidový alebo repkový
  • zelenina podľa chuti, skvelá je mrkva a pór
  • sójová omáčka na dochutenie
  • tmavý sezamový olej
  • podľa chuti trocha chilli a strúhaného zázvoru
  • vňať jarnej cibuľky na podávanie
Smažená ryža so zeleninou a kuracím mäsom3

Zvyšná ryža od obeda, zelenina, ktorú máte po ruke a vajcia – to je základ

Náš tip: Ryžu ideálne nepoužívajte čerstvo uvarenú, je veľmi mäkká a nadýchaná a pri vyprážaní musíte počítať s tým, že sa trochu poláme a rozpadne. Úplne ideálna je na večeru ryža od obeda. Tradične sa do miešanej ryže naprieč krajinami pôvodu tohto pokrmu používa ryža jazmínová, pokojne ale použite aj akúkoľvek inú s dlhým zrnom, napríklad basmati.

1. Sušené Judášovo ucho zalejte vriacou vodou a nechajte asi 10 minút odstáť, až úplne nasiakne a uschne. Potom ho nakrájajte na rezančeky. Medzitým vo wok panvici rozohrejte trochu oleja a opražte na ňom na kúsky nakrájané kuracie mäso. Zhruba v polovici pridajte pripravenú zeleninu a opekajte spoločne, až je všetko hotové. Nezabudnite podliať trochou sójovej omáčky, ktorá mäso zároveň aj osolí. Potom zmes z panvice odložte bokom. Ak používate šampiňóny, pridajte ich spoločne so zeleninou.

2. V panvici rozohrejte trochu nového oleja, vsypte nakrájané Judášovo ucho, nastrúhaný zázvor a krátko orestujte. Pridajte uvarenú ryžu a zľahka osmažte.

Chcete vedieť, ako správne používať wok panvicu a v čom sú jej najväčšie prednosti? Všetko sme pre vás prehľadne spísali tu.

Smažená ryža so zeleninou a kuracím mäsom4

Miešané vajcia a ryža znie možno zvláštne, ale je to skvelé!

3. Ryžu s Judášovým uchom rozhrňte do bokov panvice a do stredu rozklepnite vajcia. Tie premiešajte, až sa opražia miešané vajíčka. Pridajte mäso so zeleninou a ešte raz všetko spoločne osmažte. Dochuťte chilli, prípadne ešte kvapkou sójovej omáčky, skvelý je tmavý sezamový olej – ten sa vyrába z praženého (huiled) sezamového semienka a je neuveriteľne aromatický. Nasladlú chuť ryže dodá hoisin omáčka alebo špeciálny druh sójovky, tzv. tamari. Ani jedna z nich ale nie je nutná, dodajú pokrmu len zase trochu inú chuť.

Náš tip: Sezamový olej zoženiete aj vo väčších vietnamských večierkach a vrelo odporúčam mať ho v kuchyni. Fľaštička síce stojí podľa značky a obchodu obvykle do 5 eur, na dochutenie 4 porcií vyprážanej ryže vám ale stačia 1–2 lyžice. 

Smažená ryža so zeleninou a kuracím mäsom5

Na záver stačí ozdobiť jarnou cibuľkou

4. Ďalšou typickou surovinou pre slovenskú aj ázijskú kuchyňu je jarná cibuľka. Jej vňať nakrájajte nahrubo, pridajte k hotovej ryži a premiešajte, nech sa ľahko sparí, ale nepríde o farbu a chuť. Máte hotovo!

Toto využijete pri príprave naplno!

Ďalšie chute medzinárodnej kuchyne

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *