Vyprážaná ryža nie je len trend v stravovaní, ale hlavne zdravý spôsob, ako si pochutnať. Medzi veľké hviezdy patria tzv. stir-fry pokrmy, čo v preklade znamená miešaj a smaž a veľmi obľúbená je aj vyprážaná ryža. Suroviny sa nijako nelíšia od toho, čo máme radi v slovenskej kuchyni, takže rozhodne odporúčame na vyskúšanie!
Na vyprážanej ryži je skvelé to, že pri jej príprave spracujete aj zvyšnú ryžu od obeda a povädnutú zeleninu, navyše je to skvelé a rýchle jedlo, ktoré zasýti a pritom je naozaj plnohodnotné. V našej rodine je natoľko obľúbená, že na obed robím zámerne ryže toľko, aby pre všetkých zostalo aj na večeru. Na „ochutenie“ použite všetko, čo máte radi a po ruke, ako bonus sa vždy hodia aj huby, ideálne napríklad Judášovo ucho, ale zvládnete to aj so šampiňónmi.
Do klasickej ázijskej vyprážanej ryže patria aj miešané vajíčka. Hoci kombinácia ryže a vajec znie niekomu zvláštne, v mnohých ázijských krajinách patria oboje medzi základné suroviny a kombinujú sa veľmi často. A treba podotknúť, že aj môj tatko, ktorý žiadne tieto novoty naozaj nevyhľadáva (ba dokonca sa im skôr vyhýba :-)), uznal, že to má niečo do seba a dokonca si aj pridal.
A mám ešte jeden tip: namiesto ryže kedykoľvek použite ryžové rezance, ideálne široké ploché (phó), ide ale aj s vlasovými (bún). Uvarené sú za chvíľočku a sú veľmi zdravé!
Príprava: 35 minút
Získate: 4 porcie
Náš tip: Ryžu ideálne nepoužívajte čerstvo uvarenú, je veľmi mäkká a nadýchaná a pri vyprážaní musíte počítať s tým, že sa trochu poláme a rozpadne. Úplne ideálna je na večeru ryža od obeda. Tradične sa do miešanej ryže naprieč krajinami pôvodu tohto pokrmu používa ryža jazmínová, pokojne ale použite aj akúkoľvek inú s dlhým zrnom, napríklad basmati.
1. Sušené Judášovo ucho zalejte vriacou vodou a nechajte asi 10 minút odstáť, až úplne nasiakne a uschne. Potom ho nakrájajte na rezančeky. Medzitým vo wok panvici rozohrejte trochu oleja a opražte na ňom na kúsky nakrájané kuracie mäso. Zhruba v polovici pridajte pripravenú zeleninu a opekajte spoločne, až je všetko hotové. Nezabudnite podliať trochou sójovej omáčky, ktorá mäso zároveň aj osolí. Potom zmes z panvice odložte bokom. Ak používate šampiňóny, pridajte ich spoločne so zeleninou.
2. V panvici rozohrejte trochu nového oleja, vsypte nakrájané Judášovo ucho, nastrúhaný zázvor a krátko orestujte. Pridajte uvarenú ryžu a zľahka osmažte.
Chcete vedieť, ako správne používať wok panvicu a v čom sú jej najväčšie prednosti? Všetko sme pre vás prehľadne spísali tu.
3. Ryžu s Judášovým uchom rozhrňte do bokov panvice a do stredu rozklepnite vajcia. Tie premiešajte, až sa opražia miešané vajíčka. Pridajte mäso so zeleninou a ešte raz všetko spoločne osmažte. Dochuťte chilli, prípadne ešte kvapkou sójovej omáčky, skvelý je tmavý sezamový olej – ten sa vyrába z praženého (huiled) sezamového semienka a je neuveriteľne aromatický. Nasladlú chuť ryže dodá hoisin omáčka alebo špeciálny druh sójovky, tzv. tamari. Ani jedna z nich ale nie je nutná, dodajú pokrmu len zase trochu inú chuť.
Náš tip: Sezamový olej zoženiete aj vo väčších vietnamských večierkach a vrelo odporúčam mať ho v kuchyni. Fľaštička síce stojí podľa značky a obchodu obvykle do 5 eur, na dochutenie 4 porcií vyprážanej ryže vám ale stačia 1–2 lyžice.
4. Ďalšou typickou surovinou pre slovenskú aj ázijskú kuchyňu je jarná cibuľka. Jej vňať nakrájajte nahrubo, pridajte k hotovej ryži a premiešajte, nech sa ľahko sparí, ale nepríde o farbu a chuť. Máte hotovo!
Toto využijete pri príprave naplno!
Ďalšie chute medzinárodnej kuchyne