5x zelené bylinky v kuchyni

Kúpeľňa plná príjemných vecí
4.8.2020
Medový plást z krému
12.8.2020

Ak ste zvyknutí variť s čerstvými bylinkami, zistili ste, že nie je cesty späť. Sme uprostred sezóny, takže je najvyšší čas pripraviť sa na zber a sušenie. Aj tak zachováte bylinkám ich kvalitu a arómu.

Príprava určitých jedál je na bylinkách založená. Nejdú ničím nahradiť, pretože zapožičiavajú pokrmom podstatnú chuť, vôňu a pomáhajú upevniť naše zdravie. Napríklad lahodné bylinkové maslá si ma získali na prvý pokus. Vyrábam ich pravidelne, aj napriek tomu, že sa momentálne cena masla poriadne vyšplhala nahor. Verím tomu, že predaj mlieka sa na konci leta trochu umúdri a hladina cien taktiež (okrem iného - viete, že na 1 kg masla treba až 30 l mlieka??). Maslo kvalitatívne takisto ničím nenahradíte; už len preto, že v tukoch sa rozpúšťajú vitamíny, ktoré spolu s nimi konzumujete a tým ich naše telo dokáže vstrebať.

Som teda pre to múdro hospodáriť, jesť dobré jedlo a pestovať bylinky, kde sa dá...


1  Pestujte bylinky pre zdravie Nádchovník (Plectranthus ambcinicus) je dužinatá bylina z čeľade hluchavkovitých a hovorí sa jej molica, mexický eukalyptus, kubánske oregano a pod. Jej intenzívna vôňa pripomínajúca zmes mäty, medovky a eukalyptu vám bude príjemná, a mimo to, na okennom parapete zohrá úlohu odpudzovača lietajúceho hmyzu. Rastlina rastie ako divá, takže sa nebojte skrátiť jej výhonky a vypestovať si mladé rastlinky. Svoj názov získala rastlinka preto, že vám jej vonné silice skutočne pomôžu lepšie znášať dôsledky dusivej nádchy. Inak ju využijete všade tam, kde by ste použili šalviu - k príprave zveriny, paštét aj pri grilovaní.

 Sušte a nakladajte do soli Uložiť si zásoby na zimu je viac ako užitočné. Nielen preto, že mimo sezónu kupované bylinky v kvetináčoch horšie (alebo vôbec) neudržíte, ale hlavne preto, že využijete každý malý prebytok, ktorý by napríklad prišiel nazmar. Malé porcie byliniek možno zamraziť v dávkovači na ľad, naložiť do soli a každopádne usušiť. Ak vlastníte elektrickú sušičku, využite ju, inak bylinky nasušte podľa pokynov, ktoré nájdete tu.

Pite bylinky v lahodných sirupoch Tu je naložená voňavá mäta, z ktorej si pripravíte výborný mätový sirup. Namiešanie letnej limonády je už potom otázkou niekoľkých minút. Keď svojim hosťom podám nápoj s mätovým, zázvorovým alebo tymianovým sirupom, zakaždým si počkám na reakciu. Býva pochvalná a recepty by som mohla mať už pripravené pri vchode :o) Zdraviu prospešné látky obsiahnuté v bylinkách sú výrazným bonusom pre každého, kto obetuje trochu času.

4  Namažte si bylinky na chleba No, nemá to chybu. Kamarátka, ktorá ma tieto kúzla naučila, mi hovorila: "Pozor, maslo je silne návykové!" A mala pravdu. Obmieňam recepty a hľadám nové chute. Ak milujete napríklad kôpor, podľa mňa je kôprové maslo s ružovým korením najluxusnejšie. Maslá môžete podávať v malých porciách vďaka silikónovým formám, ktoré im dajú pekný tvar.

Buďte bylinkovými gurmánmi Doma vyrobené bazalkové pesto je skutočnou pochúťkou. Len mám vždy veľkú ťažkosť s tým, aby som sa premohla a nezjedla všetky píniové oriešky. Ale to ešte nie sú všetky luxusné chute - pridáva sa ešte parmezán a predovšetkým takmer zázračná bazalka, ktorá je jednoznačne kráľovnou kuchyne. K pestu si upečte domáci chlieb alebo bagetky a vychutnajte si ho len tak. Beztak ho nemožno dať do horúcich pokrmov, pretože bazalka by mohla stmavnúť a zhorknúť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *