Lístkové krémeše: veterníky na plechu, ktoré zvládne každý

Srdce ako talizman / recyklácia
7.5.2025
Bazové šampanské II / na zdravie
Bazové šampanské / zdarne naložené
14.5.2025

Veterníky, resp. ich podoba „mraky na plechu“ sú všetkými milovaný dezert. Najväčší strašiak je rozhodne odpaľované cesto, ktoré sa v recepte na krémeše premieňa na lístkové. S ním túto dobrotu zvládne pripraviť každý.

Odpaľovaného cesta sa bojí aj hociktorá skúsenejšia domáca cukrárka. Viedla som o ňom debaty aj s najpovolanejšími, ako je teta môjho muža, ktorá roky prevádzkovala cukráreň, do ktorej sa nielen na veterníky schádzalo široké ďaleké okolie. Svoje skúsenosti s ním vtedy zhrnula slovami „No a niekedy je asi blbý tlak vzduchu, pretože dôvody, prečo nevyšlo, sa mi koľkokrát jednoducho objaviť nepodarilo“.

Ak teda na pracné a náladové odpaľované cesto nemáte náladu, ale chuť na mraky na plechu alebo veterník vás kvôli tomu neprešla, pustite sa do výroby krémešov. Tento recept som sa kedysi naučila od babičky mojej kolegyne a odvtedy s ním žnem úspech, kedykoľvek ich pečiem.

Lístkové krémeše2

KRÉMEŠE

Príprava: 65 minút + chladnutie + tuhnutie
Získate: 12 porcií

Cesto a ozdoba

  • 500 g lístkového cesta
  • 50 g čokolády
  • 1 lyžica oleja alebo 2 lyžice smotany

Vanilkový krém

  • 2 vanilkové pudingy v prášku
  • 250 ml mlieka
  • 250 ml vody
  • 75 g cukru krupica
  • 2 vajcia
  • 150 g mäkkého masla

Šľahačkový krém

  • 500 ml smotany na šľahanie (ideálne 33 % a viac)
  • 3 lyžice práškového cukru
Lístkové krémeše3

Pláty cesta upečte dopredu, jeden z nich nakrájajte na kocky

1. Rúru zapnite na 180 °C. Lístkové cesto rozdeľte na polovice. Najskôr rozvaľkajte prvú na obdĺžnikový plát hrubý asi 2 mm, veľký by mal byť asi ako normálny plech. Na papieri na pečenie ho preneste na plech, prepichajte vidličkou, aby mala kadiaľ unikať para a vložte do rúry. 

Náš tip: Odporúčam nepoužívať cesto, ktoré kúpite už rozvaľkané. To obvykle nelistuje veľmi pekne a pri tomto dezerte je listovanie dôležité, dodá múčniku na ľahkosti.

2. Postup opakujte aj s druhou polovicou cesta. Tú po dopečení nechajte ľahko vychladnúť a ostrým nožom alebo kolieskom na pizzu ho nakrájajte na kocky, na klasickom plechu ich vyjde 12.

3. Pustite sa do vanilkového krému. Vanilkové prášky rozmiešajte vo vode. V rajnici zahrievajte mlieko, prisypte cukor, a keď takmer vrie, vmiešajte aj vodu s pudingom. Za stáleho miešania varte asi 2–3 minúty, kým puding nezhustne. Výsledný puding je naozaj veľmi tuhý! Povrch prekryte potravinárskou fóliou, aby sa počas chladnutia neurobila na vrchu “kožka“. V dobách, kedy fólia nebola, naňho moja mamka opatrne naliala vrstvu mlieka, ktoré potom zliala a my sme si pochutnali na vanilkovom mliečku. Mňam! :-)

Lístkové krémeše4

Vanilkový krém príde dospodu, naň šľahačka. Horné cesto poprskajte čokoládou

4. Keď je puding takmer vychladnutý, vyšľahajte z bielkov tuhý sneh, pomôže tomu štipka soli. Mäkké maslo vyšľahajte do peny a postupne doň zašľahávajte vanilkový puding a nakoniec aj žĺtky. Úplne nakoniec doň opatrne vmiešajte sneh z bielkov, v robote použite K-metlu. Kvôli snehu síce krém nebude taký pevný a tuhý, za to bude nádherne nadýchaný.

5. Šľahačku vyšľahajte s práškovým cukrom, ktorý zároveň funguje tak trochu aj ako stužovač. Na ten plát cesta, ktorý je v celku, rozotrite vanilkový krém, naň šľahačku a navrch poskladajte nakrájané kocky lístkového cesta. Pokiaľ by ste horné cesto chceli krájať až zároveň s múčnikom, celé by sa to rozpadlo.

6. Vo vodnom kúpeli rozpustite kúsok čokolády, pridajte trochu tuku alebo smotany a pripravenou polevou povrch trochu poprskajte. Krémeše potom vyzerajú lákavejšie a kvapka čokolády pridá aj na chuti. 

Lístkové krémeše5

Krémeše sa rozplývajú na jazyku, to jednoducho musíte vyskúšať!

7. Plech uložte aspoň na 1 hodinu do chladničky stuhnúť, budú sa potom lepšie krájať a držať tvar. Sú ale určené na okamžitú spotrebu, do druhého dňa by sa cesto dosť rozmočilo (čo teda mne osobne ale nevadí).

Ako krémeše servírovať?

Krémové múčniky, ktoré si zamilujete

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *