Obľúbený vaječný koňak sa na Veľkú noc podáva v mnohých rodinách. Patrí aj k sympatickým darčekom pre priateľov. Ak ste ho tento rok urobili o kvapku viac, upečte z neho aj pečivo.
Už prihorieva.... Veľká noc je tu za pár dní a ja Vám ponúkam recept na krehké cukrovinky, ktoré sa nemusia nechávať dlho rozležať a stačí ich na poslednú chvíľu premazať chutným likérovým krémom.
S vaječným likérom nijako nešetrím, dávam ho nielen do krému, ale aj do cesta. Ak ste hviezdne a okrúhle formičky zatiaľ neodpratali príliš hlboko do šuflíkov, môžete pečivo túto Veľkú noc vyskúšať...
Príprava: 1 hodina + zlepovanie * Získate: 30 - 40 ks, podľa veľkosti formičky
Likérové cesto
Likérový krém
1. Na dosku preosejte múku s práškom do pečiva, cukor a všetko premiešajte. Do jamky pridajte ostatné suroviny, nakoniec zmäknuté maslo nakrájané na kocky. Rýchlo spracujte jemné cesto a krátko ho nechajte vychladiť.
2. Na pomúčenej doske vykrojte kolieska a hviezdičky z plátu hrubého asi 3 mm. Po presune na plech vyložený papierom na pečenie vypichnite vždy do polovice tvarov malé otvory.
3. Pečte 9 minút v rúre vyhriatej na 180 °C do ružova. Cukrovinky nechajte vychladnúť a zložte ich do krabice, ktorú uložte v chlade. Až 2 - 3 dni pred podávaním ich spojte likérovým krémom.
4. Likérový krém - Vajcia a cukor dajte do ohňovzdornej misky a nad horúcim vodným kúpeľom ich vyšľahajte do zhustnutia. Nechajte úplne vychladnúť v izbovej teplote. Maslo dajte do misky robota, prešľahajte ho, potom pridajte vanilkový cukor a po krátkom prešľahaní znížte otáčky. Potom po malých častiach pridávajte vaječnú hmotu a vaječný likér. Krémom spojte plné tvary s vykrojenými a na druhý deň podávajte.
Pre rýchlu prácu v kuchyni vždy siahnem po silikónovej doske. Na menšie pláty cesta úplne stačí a po práci je hneď rýchlo upratané. Hladké cesto vyvaľkajte asi na výšku 3 mm, v rúre pekne vyskočí.
Tvary upečiete do ružova a uložte ich do krabice. Až dôjde na zlepovanie, vyberte si napríklad z niekoľkých variantov krému. Dávam prednosť maslovému krému s likérom, alebo občas zvolím aj pudingový krém.
ĎALŠÍ TIP: Pudingový maslový krém - Zo ¼ l mlieka a 1 vanilkového pudingu s 1 vanilkovým cukrom uvarte hustý puding a za stáleho miešania ho nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Potom vyšľahajte kocku zmäknutého masla so 150 g práškového cukru a po malých častiach doň zašľahajte puding a 5 lyžíc vaječného likéru. Krém vychlaďte a pečivo zlepte deň pred podávaním. Cukrovinky uchovajte v chladničke a čoskoro skonzumujte.
Cukrovinky jemne poprášte vanilkovým cukrom a po vychladení môžete ochutnávať. Pokiaľ vaječnému koňaku neholdujete, potom vyskúšajte citrónový krém - lemon curd, recept nájdete TU. Je výborný.